Jump to content
Annons
  • Så skriver du bättre låtar – 15 proffstips

    Har du kört fast i musikskapandet? Låtskrivaren Eva Hillered bjuder på sina bästa tips för att komma loss.

    Eva Hillered

    songwriting-4708765_1920_red.thumb.jpg.f6923d68c56bfbd907bc72218e15371e.jpg

    För många är det svåraste med låtskrivandet att helt enkelt komma igång. Jag vaknar ofta med känslan av att det är bråttom med saker som måste göras. Trots att musiken är mitt yrke och trots att jag har skrivit sånger sedan jag var tolv år gammal, är inte den första tanken när jag vaknar: ”Åh idag ska jag skriva en låt”. Tvärtom, jag tänker som de flesta: ”Det är något viktigt jag måste uträtta idag. Bäst att ta en kopp kaffe och sätta sig vid datorn”.

    Från många kreativa kollegor och elever får jag höra samma sak. Vi är alla uppslukade av måsten. Det är alltid något vi borde ha gjort, något mycket viktigare än att ”bara” skriva en låt. Att ta fram gitarren, titta på himlen, klappa katten, smaka eftertänksamt på kaffet – sånt tjafs får vänta. Vi måste ju GÖRA.

    1. Sätt dig i ett tillstånd som gynnar ditt kreativa flöde
    Ta en promenad, meditera, ta en springtur eller andas bara djupt ett tag. Hitta din favoritplats. Ta fram gitarren, datorn, blocket eller sätt dig vid pianot. Nu kan det hända något.

    2. Ge utrymme åt låtskrivandet
    Tips nummer två är att du ger skapandet en plats i ditt liv, att du ger till låtskriveriet det som nästan alla har brist på idag – tid. Som Woody Allen så klokt säger: ”90 % of success is showing up”. Sätt av en dag då och då som du bara ägnar åt att skriva låtar, eller åk till landet en helg med några låtskrivarkompisar och skriv ihop eller var och en för sig. Åk på låtskrivarläger och ägna dig på heltid åt att skriva och utvecklas som låtskrivare en vecka.

    3. ”Gör en Plura”
    Att ”göra en Plura” har blivit ett begrepp bland oss låtskrivare. Plura åkte ut i skärgården och isolerade sig i några månader och lyckades under den här perioden göra en nystart och ändra riktningen i sitt sätt att skriva. Lyx, säger du kanske, vem kan ta ledigt flera månader? Nej, men kanske en söndag då och då kan funka. Det kan räcka. När du väl kommit igång brukar lusten vara väckt och du kan inte hålla dig ifrån att slutföra det du påbörjat.

    4. Idéerna är din guldgruva – samla!
    Så länge du har idéer har du alltid något att jobba med när du väl tar dig tid. Så bli en idésamlare. Ju mer du har fokus på att hitta saker att skriva om, desto mer kommer du att hitta. Och kom ihåg – dokumentera alltid. Hur bra din idé än är så är det inte säkert att du kommer ihåg din fantastiska melodi eller det där snygga ackordet dagen därpå. De flesta mobiltelefoner har ljudinspelning idag, idealiskt eftersom du alltid har den med dig.

    5. Skriv, skriv, skriv
    Är musiken din styrka men texten det svåra så jobba medvetet med att skriva så mycket som möjligt. Börja varje dag med 5-10 minuter (inte längre, sätt alarmklockan) då du bara skriver av dig. Ha inte ett krav på att detta ska bli en låt. Öva dig på att få ner dina tankar på papperet eller i datorn. Skriv ner alla tankar som dyker upp. Lämna det hela. Efter en vecka kan du gå tillbaka och läsa. Kanske hittar du mitt ibland allt nonsens en fras eller två som inspirerar till en låt.

    6. Gå utanför din bekvämlighetszon
    Om du alltid brukar börja med musiken – gör tvärtom. Börja med en textfras. Är det texten som är din utgångspunkt i skrivandet? Sätt dig och jamma, hitta på en snygg melodi som utgångspunkt.

    7. Bryt dina invanda mönster
    Lyssna på musik som du normalt inte lyssnar på. Improvisera till den. Hitta groovet och en fras som du gillar. Utgå från det. Börja läsa en sångtext som är väldigt annorlunda mot det du själv skriver men som du gillar. Läs första raden. Fortsätt sen att skriva låten med egna ord – tonsätt (var sedan lite smart och ta bort originalfrasen i din egen låt så att du inte blir stämd).

    8. Stäm om gitarren, ta ackord på måfå på pianot
    Vi fastnar lätt i ett visst tonspråk, vi har våra favoritackord och skriver ibland samma sång om och om igen. Stäm om gitarren till ett öppet C-dur eller kanske D-dur. Inspireras av Joni Mitchells olika gitarrstämningar. Pröva D-A-D-G-A-D eller vad som faller dig in. Ta toner planlöst på pianot utan att veta vad det är för ackord. Spela på ett instrument som du inte behärskar. Experimentera med flera capon. Nya klanger brukar sätta fart på idéerna.

    9. Få text och musik att svänga ihop
    Om du har en textrad som du gillar, lyssna på satsmelodin i språket, på fraseringen och var du andas. Förstärk melodin som finns i språket och höj till ett sångbart läge (talspråket ligger oftast mycket lägre i registret än sångrösten.) Ha helst bara en stavelse på varje ton. Ord som är betonade bör hamna högre upp i melodin.

    10. Hitta ord till melodier
    Hitta en sångfras du gillar, sätt ackord till. Sjung ”blaj-ord” till melodin som svänger med texten. Känner du till sången ”Scrambled eggs”? Troligen inte. Hade jag däremot sjungit melodin hade du direkt hört att det var Beatles ”Yesterday”. Första utkastet till denna världshit hade blaj-texten scrambled eggs, bara för att de orden råkade svänga. Sjung tills ord spontant dyker upp och utgå från dem bara om de passar ihop med tonerna. När du fått ihop en fras eller två kan du distansera dig och fundera på vad det hela handlar om. Jobba separat med texten och samla fler fraser, ord som passar med temat. Skriv först en arbetstext som du senare passar ihop med tonerna. Att skriva en låt är att lägga ett pussel med text och musik – ju bättre de passar ihop, desto bättre blir slutresultatet.

    11. Analysera låtstrukturen i fem av dina favoritlåtar
    Lyssna på låtar som du tycker om. Analysera låtstrukturen. Skriv ner delarna, till exempel intro, vers, förrefräng, refräng, mellanspel och brygga. Lyssna på hur delarna flyter in i varandra och hur energin stiger upp och ner. Analysera gärna genom att rita en grafisk energikurva. Du lär dig massor av detta. Härma strukturen på en favoritlåt och applicera den på en av dina egna låtar.

    12. Skriv sinnesbundet
    Synen är ett sinne som vi ofta använder vid textförfattandet, men glöm inte smak, doft, hörsel, känsel och kroppsreaktioner. En text blir starkare för den som lyssnar när sinnena är involverade. Lyssnaren känner själv vinden mot huden och kommer ihåg doften när du beskriver din upplevelse utifrån sinnena.

    13. Skriv utifrån starka ord och rim
    Du har en låtidé – säg att du vill skriva om att vara hemlös. Samla en massa starka ord och metaforer som handlar om detta. Leta upp rimord som passar, men undvik klichéer. Rim är som markörer i texten, de får automatiskt en framträdande plats. Skriv din sång utifrån dina starka ord och rimord.

    14. Jobba med metaforer
    Skriv ner 30 substantiv på måfå, försök att para ihop dem för att skapa spännande metaforer. Bäst resultat får du om du skapar par av ord som har en motsättning mellan sig. Du kan pröva metaforen i fyra olika former: tiden är grus, gruset är tid, tidens grus, grustid.

    15. Skriv utifrån ditt talade språk
    Säg frasen rakt ut som om du talade med en vän om du fastnar i skrivandet. Det talade språket är lättare att ta till sig och känns mer trovärdigt.

    Tips: Missa inte Evas artikelserie om låtskrivande i 10 delar. Du finner första delen här.

    Denna artikel är ursprungligen publicerad 2009-09-29

    1787585988_Blattstreck.thumb.png.d2a32aad8c0237eda00c04e93fcfea9e.png

    Eva_Hillered.jpg.e97920d58632e9692f832e5e72a2cdba.jpg.7b71f4abe03e71ef42cef08cf543b69c.jpg
    Om artikelförfattaren
    Eva Hillered är en Grammis­nominerad artist/låtskrivare/pedagog och författare till boken Lathund för låtskrivare (Prisma/ Norstedts). www.evahillered.se


    Uppdaterat 2020-12-11: Boken finns även att köpa digitalt här på Studio:

     


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...