Jump to content
Annons
  • Guide: 10 bästa moderna analogsyntarna 2022

    Att inte äga en analogsynt är som att dö en smula varje dag. Detta vill vi på Studio naturligtvis motverka och skriver därför ut tio recept på de bästa mediciner – alltså moderna analogsyntar – samtiden har att erbjuda.

    Adolfo Diaz

    basta_moderna_analogsyntarna_artikel.jpg.7762fa15b5f832bd8bcd4505efda403a.jpg

    Det är som det är med subjektiva omdömen. Det som är bäst för den ene kanske en annan fnyser åt. Och den som veteranen tycker är perfekt lagom kan vara rejält overkill för nybörjaren.

    Trots detta omöjliga uppdrag att välja ut vad som är ”bäst” har vi på Studio ändå plockat ut tio moderna analogsyntar i bokstavsordning enligt tillverkare, och som vi tycker borde tillfredsställa de flesta smaker, som talar till såväl små som stora plånböcker, och som passar både den med en rudimentär uppfattning om skillnaden mellan analogt och digitalt, och den som utan problem kan löda fast ett CV/gate-interface med förbundna ögon.


    Arturia – MatrixBrute
    – analogt monster för feta plånböcker

    arturia_matrix_brute.jpg.a69a52a187094adc0757125610282588.jpg

    Trots sin ringa ålder – företaget startade 1999 och har bara tillverkat hårdvarusyntar sedan släppet av MiniBrute 2012 – har franska Arturia redan kommit att bli synonyma med kvalitetsprodukter. Deras MatrixBrute är naturligtvis inget undantag och Arturia själva drar sig inte för att utnämna den till kraftfullaste analoga synten EVER! Och jorå, nog är MatrixBrute större, starkare, snyggare och tuffare än det mesta där ute. Med tre oscillatorer, två olika filter som du kan serie- eller parallellkonfigurera, en gemensam master cutoff för dem båda, en av marknadens bästa noise-generatorer, och så naturligtvis syntens hjärta, The Matrix, en modulationspanel med 16 x 16 patchmöjligheter i tre olika lägen, så har du i MatrixBrute inte en maskin, utan ett analogt monster. 
    Och om du händelsevis undrar hur oldschool den kan låta så är det just en MatrixBrute Orbitals Paul Hartnoll använder när han vill återskapa soundet från bandets första steg i ravevärlden (vilket han pratar om här).

    Produkt och ljuddemo: MatrixBrute
    Tillverkare: Arturia
    Svensk kontakt: EM Nordic
    Pris: Ca 21 450 kronor inklusive moms

    Behringer – Deepmind 12
    – för nybörjare som vill få valuta för pengarna

    behringer_deepmind_12.jpg.634a458e60a353a1a5783d68420bf6ee.jpg

    Schweiziska Behringer ska ha en eloge för att de tagit på sig uppgiften att bygga hårdvarusyntar där det du får är bra mycket mer än vad du betalar för. Företagets DeepMind 12 är inget undantag.  Visserligen kanske den inte helt når upp till målsättningen – att låta som analoga klassiker från 70- och 80-talet – men den kommer bra nära, särskilt om du fläskar på med de fyra effektmotorerna med över 30 effekter där algoritmerna hämtats från bland andra TC Electronic. Och vill du ha ditt analoga ljud ännu mer analogt finns tre parametrar för ”drift” som kommer se till att ljudet vobblar sådär skönt och halvt ostämt som på den gamla goda tiden. Ett minus är förstås att alla parametrar inte har en egen ratt eller spak att vända sig till för tweakande (du får helt enkelt stå ut med LCD-skärmen), ett annat är två inbyggda fläktar som dessvärre inte är helt ljudlösa. Å andra sidan får du två sekvenserare (eng. sequencer) varav en av dem är för arpeggion, 1024 minnesplatser (256 av dem kan avnjutas här, https://www.adsrsounds.com/news/listen-to-256-presets-of-the-behringer-deepmind-12/), wifi, en 8-kanalers modulationsmatrix och ett gäng andra funktioner som lär att hålla dig sysselsatt ett bra tag.

    Tillverkare: Behringer
    Produkt: DeepMind 12
    Pris: Ca 7 912 kronor inklusive moms (via Amazon.se)


    Behringer – Model D
    – imponerande kopia som är snäll mot plånboken

    behringer_model_d.jpg.2b6e4547bb9f15cbab472f8ea9979d95.jpg

    Egentligen tar det lite emot att tipsa om Behringers Model D. Synten är nämligen en in i nästan varje detalj skamlös kopia av Minimoogs Model D från 2016. Å andra sidan har kopian en rejäl fördel jämfört med originalet: priset är en bråkdel av det som du skulle tvingas punga ut med för förlagan från Moog. Den som tror att skillnaden i tiotusenlappar återspeglas i sämre kvalitet och prestanda får dock tänka om. Precis som hos originalet är signalkedjan 100 procent analog. Jämförda sida vid sida är det näst intill omöjligt att skilja mästaren och adepten åt. Basarna är lika tjocka som originalets, lead-ljuden lika kaxiga och pad-ljuden lika drömska. Ett minus är avsaknaden av klaviatur, men å andra sidan kommer den redo att kopplas in i ditt Eurorack-system. Ett annat är att rattarna möjligen sitter lite väl tätt. Men, som sagt – priset förlåter det mesta.

    Tillverkare: Behringer
    Produkt: Model D
    Pris: Ca 4 000 kronor inklusive moms

    Elektron – Analog Keys
    – egensinnig göteborgsk tidsmaskin

    elektron_analog_keys.jpg.0ddb0737707e8a7f3921e154b7d62326.jpg

    ”Jag är redan kär. Den lilla besten låter hur fet som helst!” Orden är Seth Haleys, mer känd som Com Truise, och omdömet gäller svenska Elektrons Analog Keys. Har du hört amerikanens retrowave kan du redan nu föreställa dig hur Analog Keys låter – som att du råkat hamna på ett jam med Vangelis, Jean-Michel Jarre och John Carpenter som turas om att anfalla varandra med varma pads, biffiga basar och skärande leads. Den som känner till Elektron sedan tidigare vet att de inte alltid tar snabbaste vägen in i mål. För att komma åt alla funktioner och parametrar är du tvungen att dyka in i den lilla LCD-displayen och bläddra runt bland menyer – just vad man vill slippa med en analogsynt. Men det får det väl vara värt med tanke på hur bra Analog Keys fyra röster låter, både innan och efter att du slängt på effekter eller tweakat dem på en myriad olika sätt. Det höga priset är förstås ett minus, men å andra sidan har du nu något att spara till.

    Tillverkare: Elektron
    Produkt och ljuddemo: Analog Keys
    Pris: Ca 18 200 kronor inklusive moms (för närvarande slut hos tillverkare)


    IK Multimedia – UNO Synth
    – perfekt för den som är på resande fot

    ik_uno_synth.jpg.493651fe44aa2dda616249860faf4262.jpg

    Om sanningen ska fram ser italienska IK Multimedias UNO Synth mer ut som en hemdator från tidigt 80-tal – den bortglömda ZX81:an ligger nära till hands – än något du vill ha bredvid din övriga analoga syntpark. Plastig är den också, och inte får du särskilt många rattar att skruva på (sju stycken närmare bestämt, och tre av dem är förbehållna filter cutoff, tempo och volym ut), vilket IK Multimedia i och för sig kompenserar genom att erbjuda en app till dator, telefon och padda. Men vem bryr sig om estetik när ekonomin är begränsad? IK Multimedia har ansträngt sig till det yttersta för att få plats med så mycket som möjligt till en så billig peng som möjligt. För resan är den batteridrivna monofona lilla synten till och med så perfekt den kan vara. Ljuden låter överraskande bra, särskilt om det är basar och leads du är ute efter. Nej, den har ingen riktig klaviatur, men du kommer att vänja dig vid touchtangenterna oväntat snabbt. Den har både en arpeggiator och en 16-stegssekvenserare (eng. sequencer) som också spelar in dina parameterändringar. Och av de 100 minnesplatserna kan du plocka 80 och fylla dem med dina egna kreationer.

    Tillverkare: IK Multimedia
    Produkt och ljuddemo: UNO Synth
    Svensk kontakt: Luthman Nordic
    Pris: Ca 1 600 kronor inklusive moms

    Korg – Minilogue
    – mycket kräm för pengarna

    korg_minilogue.jpg.31419e4da1386ab122e0c7f7202ff7e6.jpg

    Korg behöver naturligtvis ingen närmare presentation. I 60 år har de skämt bort oss med antingen klassiker (som MS-20), knasigheter (som keytaren RK-100) eller rena monster (som PS-3300). Huruvida Minilogue någon gång får en klassikerstämpel låter vi vara osagt. Knasig är den däremot inte, och tack och lov inte heller något monster. 
    Det du får med Minilogue är i stället en stilig apparat med 37 anslagskänsliga tangenter, en 16-stegs sequencer, fyra rösters polyfoni och direktåtkomst till 41 olika parametrar som resonans, filtertyp, LFO, delay, noise, pitch och tempo. En nybörjare i den analoga världen lär också uppskatta de 100 fabriksljuden plus ytterligare 100 minnesplatser för egna skapelser. Träpanelen på baksidan får ses som en estetisk bonus. Liksom att Aphex Twin använt synten i Korgsamarbetet ”korg funk 5”. https://www.youtube.com/watch?v=hUT01p-C2xo

    Tillverkare: Korg
    Produkt: Minilogue
    Svensk kontakt: EM Nordic
    Pris: Ca 5 695 kronor inklusive moms

    Korg – Volca Keys
    – utbyggbar minisynt som ryms i jackfickan

    korg_volca_keys.jpg.2592553fdd9667ef117d0d0f9e48ce55.jpg

    Analogsynt, sekvenserare, realtidsinspelare, ljudmodul, inbyggd högtalare. Förutom att låta alldeles utmärkt innehåller Volca Keys från Korg det mesta en nybörjare på jakt efter en genväg in i analogvärlden kan önska sig, inklusive möjligheten att dra runt med den på stan eller på resan för att aldrig missa en chans att sätta en plötslig idé eller ingivelse på digital pränt. Att burken inte klarar sig undan ett par plumpar i protokollet är helt i sin ordning med tanke på pris och storlek. En av de större är att du inte får med någon strömkabel, så du får räkna med att slutpriset hamnar någon hundring högre upp om du inte nöjer dig med batteridrift. Kul detalj är att Volca Keys precis som Korgs Monotron och Monotribe går att modda och expandera, vilket gör att du i teorin själv skulle kunna fylla på med saknade detaljer som exempelvis midi ut. Se bara till att skaffa dig rejält med flygtimmar med lödkolven innan du sätter igång.

    Tillverkare: Korg
    Produkt och ljuddemo: Volca Keys
    Svensk kontakt: EM Nordic
    Pris: Ca 1 696 kronor inklusive moms

    Moog – Matriarch
    – färgglatt muskelknippe med enorm bredd

    moog_matriarch.jpg.8a03f16687ecb10d3d5de490a2e0affe.jpg

    Det sägs att delar av syntvärlden knorrade när klassiska Moog år 2020 meddelade att de skulle släppa den semi-modulära analogsynten Matriarch. Framför allt störde sig många på dess färgglada – en elak tunga skulle kanske säga ”skrikiga” – design. Utan att exakt veta vad samma tungor sa efter att ha hört det viktiga, hur den låter, vågar vi på Studio sätta nästa månadslön på att knorret fastnade i halsen på skeptikerna. Matriarch låter nämligen makalöst bra. Punkt. Vad du än pysslar med – vare sig det handlar om 70-talsdoftande kraut, bubblig funk, rivig EBM eller något från långt in på 2020-talet – så kommer du att i Matriarch med sina fyra oscillatorer hitta en ny vän att hålla fast vid för lång tid framåt. Fråga bara techno-DJ:n Stephan Bodzin som lät just en Moog Matriarch spela huvudrollen på sitt album Boavista från 2021. Visst, för en nybörjare kan det semimodulära verka avskräckande, men det är också de 90 patchpunkterna och den myriad av möjligheter detta erbjuder som gör att du förmodligen hinner gå i pension innan du tröttnar på att skruva fram nya ljudvärldar.

    Tillverkare: Moog
    Produkt och ljuddemo: Matriarch
    Svensk kontakt: Fitzpatrick
    Pris: Ca 20 000 kronor inklusive moms

    Novation – Bass Station II
    – ett måste för basen

    novation_bass_station_ii.jpg.c5420ecb329e18f20b3b1388e77dac20.jpg

    Det finns en anledning till att vissa saker fortsätter säljas eller återuppstår i nya inkarnationer. De är helt enkelt för bra för att pensionera. Novations Bass Station II är en av de sakerna. Den släpptes redan 2013, 20 år efter den lite enklare föregångaren BassStations födelse – i sin tur ett relativt lyckat försök att återskapa ljudet från legendariska Roland TR-303. Som namnet och inspirationskällan antyder är Bass Station II inriktad på basar; feta, djupa, rytande, skitiga och skrikiga sådana, men de två vanliga oscillatorerna och sub-oscillatorn är inte för fina för att också låta dig ratta fram leads, rytmiska ljud och mycket annat. En rolig funktion för den som vill skruva upp resonansen till månen är filterläget ”Acid”. En knasig detalj är att 4.14-firmwareuppdateringen kommer med ett AFX-läge (yes, allas vår Aphex Twin är inblandad) som låter dig tilldela ett unikt ljud till varje tangent på klaviaturen. En tråkig är däremot att de 64 minnesplatserna för egna ljud tar slut alldeles för fort.

    Tillverkare: Novation
    Produkt: Bass Station II
    Svensk kontakt: Algam Nordic
    Pris: Ca 4 999 kronor inklusive moms

    Roland – SE-02
    – för dig som vill tillbaka till 70-talet

    roland_se-02.jpg.20663f985292e5784829161dfdb0f5fd.jpg

    Efter att ha släppt ett gäng digitala emuleringar av legendariska maskiner som Jupiter-8 (JU-08), Juno-106 (JU-06) och TB-909 (TB-09) bestämde sig Roland 2017 för att det var dags att ta tillbaka sin boutique-serien till den analoga tidsåldern. Resultatet – i samarbete med amerikanska Studio Electronics – blev SE-02, en monofonisk liten pärla med ljud av högsta kvalitet. Tim Caswell från Studio Electronics har beskrivit vad som finns under huven som ”ett slags greatest hits av 70-talets analoga teknik”. Men naturligtvis med betydligt mer inbyggt godis än vad inspirationskällorna kunde erbjuda. En godbit är 16-stegssekvenseraren, som till skillnad från dem i tidigare boutique-släpp utökats med ett song-läge. En annan är filtren, lika lena som hos en Minimoog. En tredje är att de 384 fabriksljuden är så välprogrammerade att du nästan inte kommer att behöva de 128 minnesplatserna för egna ljud. Men bara nästan.

    Tillverkare/kontakt: Roland / Studio Electronics
    Produkt: SE-02
    Pris: Ca 6 320 kronor inklusive moms

    blatt_streck.png.4426156f85931b83cab4ec8d315642ba.png

    Läs mer:
    Samtliga guider över de bästa studioprodukterna och pluggarna >


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Trevlig lista.  Jag har två av dem, men saknar Novation Peak här. Men den kanske inte är att anse som fullt analog, med tanke på NCO? Filter och VCA är dock analog. 

    Link to comment
    Dela på andra sajter



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...