Jump to content
 • De 5 knäppaste midi-kontrollerna


  Hasse Nilsson

  Om det är morgondagens musikaliska gränssnitt eller flygande floppar låter vi vara osagt, men de här midi-instrumenten är i alla fall annorlunda.

  pianoarc.thumb.jpg.6b762d33ab0a6e35079951bcca30f135.jpg

  Pianoarq
  Det här monstret till masterklaviatur debuterade på NAMM-mässan i år. De 292 tangenterna kan delas in i zoner så att du kan spela bas i en del av cirkeln, komp i en annan del och solo i ytterligare en del och så vidare. Tontöjning, mudulering och liknande styrs av anslagskänslighet och aftertouch. Pianoarc, som tingesten heter, började som ett specialbygge för synthisten Brockett Parson som trakterade en prototyp på scen under Lady Gagas senaste världsturné. Priset för en Pianoarc är i skrivande stund okänt.

  Tillverkare/kontakt: pianoarc.com
  Se en video med Pianoarq:

   

  Drumpants
  Trummisar (och andra för den delen) brukar trumma på sina lår när det sitter. Fett enerverande vid fel tillfällen, men har en rytmen på hjärnan är det lätt hänt. Drumpants är en uppsättning anslagskänsliga band som fästs inuti dina kläder och skor. Eller var du vill. Sedan kan du med hjälp av en kontrollenhet spela på hundratals ljuduppsättningar, men även styra appar och program som tar emot midi. Pluspoäng för att det största paketet med tryckzonsband heter Neal Peart. Finns att köpa i augusti 2014.

  Tillverkare/kontakt: drumpants.com
  Se en video med Drumpants:

   

  alphasphere.jpg.7692b7ca0bc1cb1439e3cad7cbdd157a.jpg

  Alphasphere Nexus
  I brittiska Bristol finns design- och teknikföretaget Nu Desine. De har skapat ett helt nytt sorts elektroniskt instrument. Det vanliga med den här typen av experiment med taktilt användande i musikaliska sammanhang är att idéerna stannar på prototypstadiet. Men inte Alphasphere Nexus som finns att köpa. Till kontrollenheten, vars lampor skiftar färg vid beröring, medföljer ett program som hanterar layout, samplingsbibliotek, sequencer och annat tekniskt på en ganska hög nivå.

  Tillverkare/kontakt: alphasphere.com
  Se en video med Alphasphere Nexus:

   

  the_gloves.jpg.8bca1282a93b537e808f789c81effab5.jpg

  The Gloves
  Säkert minns du vokalisten och komponisten Imogen Heap från hennes midi-styrda auto-tune-orgie-ballad ”Hide and seek” från 2005. Imogen Heap har fortsatt att utforska de musiktekniska möjligheterna i sin musik och har kommit fram till att använda handskar som styr ljud och musik. Detta har förekommit i medialab och inom konstvärlden i årtionden men kanske kan Imogen Heap popularisera användandet till den grad att vi får se masstillverkade musikhandskar på scener och i studior.

  Tillverkare/kontakt: imogenheap.com/thegloves
  Se en video med The Gloves:

   

  Ragzpole.jpg.e171180fd9ff1d9821bd7fe42358eb47.jpg

  Ragzpole (nedlagt projekt)
  Är det en stor smällkaramell? En halv innebandklubba? En fett stor shaker? Nej, det, givetvis en Ragzpole. Du trär på kontaktledande band på fingrarna och sedan är pinnen en midi-kontroll som låter dig både spela och göra rytmer där ljudet kommer från virtuella instrument i din dator eller extern hårdvara. Layouten följer kvintcirkeln. Kontrollenheten är uppfunnen av jazzpianisten Ragz Tuttle i Kalifornien och det surrar rykten om att upphovsmannen fått finansiering att lansera produkten i stor skala.

  Tillverkare/kontakt: www.ragzpole.com
  Se en video med Ragzpole: https://www.youtube.com/watch?v=Yfw7MHEZHHE

     User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.