Jump to content
Annons
  • Guide: 24 bästa musikprogrammen 2023

    Behöver du välja musikprogram/inspelningsprogram/DAW till din musikproduktion? Vi har här uppdaterat vår guide över de viktigaste på marknaden. För både Windows, Mac, Linux och iOS/Android. Och några helt webbaserade.

    Hasse Nilsson

    25bastaprogrammenformusikproduktion2023_sajtnb_1800.jpg.d4c93bd7a8aa559bea2758f608834cf0.jpg

    Att välja vilket inspelningsprogram du ska använda när du producerar din musik är inte busenkelt. Det beror delvis på vilken typ av musik du gör eller om jobbar med flera olika musikstilar. Idag har i stort sett alla inspelningsprogram (eller DAW) obegränsat med inspelningskanaler. Istället är det datorn och dess kapacitet som sätter gränsen. Det är även standard att ett bra musikprogram läser pluggar (effekter och instrument) från andra tillverkare än den som producerat programmet. Vi har gjort vårt bästa för att på ett kortfattat och lättbegripligt sätt hjälpa dig att sålla i det digra utbudet. Alternativen presenterar vi i bokstavsordning och därmed utan inbördes rangordning, och vi har även utgått från varje tillverkares fullstora programpaket.
     

    AudiotoolAudiotool_red.jpg.dedf32527e9f62db2355cdccdbe62f10.jpg

    Molntjänster för musiker är modernt, i synnerhet inom musik- och mediaundervisningen av idag. I drygt tio år har utvecklarna filat på Audiotool och det webbaserade inspelningsprogrammet är således ingen blyg debutant på balen. Men att det ska dansas, det står helt klart. Audiotool är fokuserat på taktfast musikproduktion. Vi gillar det pedagogiska och gulliga gränssnittet som låter dig dra-och-släppa virtuella instrument, musikmaskiner och effekter in i huvudfönstret från tydliga menyer. Den lätt barnsliga framtoningen kan dock bedra. Här hittar du funktionalitet som du förväntar dig hos de mer traditionella datorprogrammen, exempelvis möjligheter att rita automatiseringskurvor för att styra allehanda reglage. Audiotool har ett inbyggt publiceringssystem för att lägga upp låtar som andra kan lyssna på och ge dig feedback.  

    Tillverkare: Audiotool (www.audiotool.com)
    Produkt: Audiotool
    Operativsystem: macOS, Windows och Linux
    Pris: Gratis. 
    Kommentar: Roligt gränssnitt med avancerade möjligheter. Slagsida åt elektronisk musikproduktion.
     

    Ardour Ardour.thumb.png.ca57fd8186b68dc5aaf9b7779cb6c92a.png

    Ett projekt som baseras på öppet källkod och som utvecklas gemensamt av att stort antal programmerare runt hela planeten. Med tiden har Ardour blivit ett fullstort paket med medföljande pluggar och stöd för pluggformaten audio units, vst och lv2. Programmet erbjuder, som är brukligt i sådana här projekt, stor frihet för användaren att själv konfigurera funktioner, utseende och tekniska attribut. Den entusiastiska användarbasen borgar för omfattande support-resurser. Bra stöd för ljudläggning av digital video. 

    Tillverkare: Ardour (ardour.org)
    Produkt: Ardour
    Operativsystem: macOS, Windows och Linux
    Pris: Gratis
    Kommentar: Oslagbart pris och programmet är mångsidigt och modulärt. Möjligen för avancerat för nybörjare.
     

    Bitwig StudioBitwig.thumb.png.3b23098ed3a44678cac6691f792bf145.png

    Startades ursprungligen av avhoppare från Ableton vilket märks på vissa likheter mellan programmen. Bitwig kan sägas vara ett av de mer moderna inspelningsprogrammen. De senaste möjligheterna med den matrisbaserade moduleringsvyn är mycket spännande, men givetvis går det utmärkt att använda Bitwig som ett vanligt inspelningsprogram utan krusiduller. Bra medföljande ljud-, -effekt och instrumentinnehåll. Ett fullgott alternativ till de mer etablerare lösningarna.

    Tillverkare: Bitwig (www.bitwig.com)
    Produkt: Bitwig Studio
    Operativsystem: macOS, Windows och Linux
    Pris: Cirka 4 735 kr. Instegsversionen kostar 1 175 kronor. 
    Kommentar: Modernt gränssnitt med avancerade möjligheter. Slagsida åt elektronisk musikproduktion.


    CakewalkCakewalk.thumb.png.ca36207ffb654502444bee7a81ef08cd.png

    Köptes loss från då krisande Gibson när produkten egentligen var tänkt att gå i graven efter över 30 år (!) som mångas favorit. Nu lever det vidare tack vare Bandlab och är dessutom kostnadsfritt. Arbetsflödet och stödet för pluggar är uppdaterat och vi gillar även möjligheten att dela en låt direkt från programmet till Youtube, Soundcloud, Facebook med flera. En riktigt bra digital arbetsstation som även fått med sig underliggande teknik från det nedlagda programmet Sonar.

    Tillverkare: Bandlab (www.bandlab.com)
    Produkt: Bandlab
    Operativsystem: Windows
    Pris: Gratis
    Kommentar: Oslagbart pris, och snyggt gränssnitt. Endast för Windows. Kunde haft mer medföljande instrument och effekter.
     

    CubaseCubase_red.thumb.jpg.1290b838e2c3111e50f77b9ff2d9a482.jpg

    En av marknadens giganter vars första version släpptes redan 1989. Mycket mångsidigt och klarar allt från enkla dansmusikmixar till omfattande filmljudsproduktion. Medföljande pluggar och effekter är i toppklass. Det nya arbetsflödet som kom med version 10 är en klar förbättring, inklusive nya möjligheter att bearbeta inspelat ljud. Cubase går inte att bortse ifrån om du vill ha ett traditionellt inspelningsprogram som utvecklats till det bättre under lång tid. En klassiker, säkert i många år till. En flitig användare är filmkompositören Hans Zimmer.

    Tillverkare: Steinberg (www.steinberg.net)
    Produkt: Cubase
    Operativsystem: macOS, Windows och iOS
    Pris: Cirka 5 905 kronor. Finns i två instegsversioner för 3 355 kronor resp. 1 020 kronor. Cubasis 3 för iOS kostar 299 kronor.
    Kommentar: Marknadsledande musikproduktionslösning med bra medföljande innehåll. Traditionell design.


    Digital Performer1407304810_DigitalPerformer_red.thumb.jpg.09ee4d8da8b73fa505f2e02b589b86b7.jpg

    Tillverkaren släppte ett av de första musikprogrammen till Mac 1984. Den här gamla trotjänaren har emellertid ryckt upp sig rejält och nyheterna bär tydlig inspiration från Ableton Live, komplett med tidsträckning (från Zynaptiq), loopfunktioner och midi-klipp. Godkänt utbud av medföljande instrument och effekter. Genomgående ett bra inspelningsprogram som håller stilen och samtidigt utvecklas med moderna finesser.

    Tillverkare: MOTU (motu.com)
    Produkt: Digital Performer
    Operativsystem: macOS och Windows
    Pris: 5 455 kronor.
    Kommentar: Bra finesser. Mycket likt Ableton Live.


    FL Studio1869654314_FLStudio_red.thumb.jpg.e49357f95f38359787a9f4b83fb08fed.jpg

    I takt med populärmusikstilen EDM:s framgångar för några år sedan ökade användandet av FL Studio markant. Avicii var en av dem som använde FL Studio flitigt. Det lär även vara många unga producenters förstahandsval. Med gratis uppdateringar på livstid och delad licens på Windows och Mac är programmet attraktivt inför framtiden. Eftersom företaget lägger till smarta funktioner kontinuerligt är det hög tid att ta bort den leksaksstämpel som FL Studio har haft sedan det kallades för Fruity Loops. Framförallt är det sekvensbaserade komponerandet suveränt för modern dansmusik. Helt godkända medföljande effekter och instrument.  

    Tillverkare: Image-Line (www.image-line.com)
    Produkt: FL Studio
    Operativsystem: macOS, Windows, iOS och Android
    Pris: 5 920 kronor. Finns i flera olika instegsversioner ned till 1 175 kronor. FL Studio Mobile kostar 199 kronor för iOS och 130 kronor för Android.
    Kommentar: Snabbjobbat och hyfsat lätt att lära sig. Bra stöd för olika plattformar, dock lite kostsamt i den största versionen.


    GaragebandGarageband.png.e82f73661f504d871026db76ee737d69.png

    Apples enklare app växte ur sin kostym för flera år sedan. Idag går det att göra väldigt mycket i Garageband om du bara letar lite bland funktionerna. I övrigt är inspelningsprogrammet fortfarande ypperligt att komma igång med som nybakad musikmakare med ett genomgående fokus på att skapa musik snarare än bearbeta ljud. Ett extra plus är att versionerna för både dator och mobiltelefon/surfplatta är hyfsat kompatibla och att projekt skapade i Garageband dessutom kan öppnas i storasyskonet Logic Pro.

    Tillverkare: Apple (www.apple.com)
    Produkt: Garageband
    Operativsystem: macOS och iOS
    Pris: Gratis
    Kommentar: Oslagbart pris. Lättjobbat och logiskt. Endast för Mac.
     

    Mixbus1895637125_HarrisonMixbus_red.thumb.jpg.076cfe49de2fd9ec81060d09f916a635.jpg

    Den amerikanska tillverkaren är världsberömd för sina hårdvarumixerbord som visserligen är digitala men där många år av utveckling lagts på att få dem att låta och fungera som analoga mixrar. Det är en oskriven lag att inspelningsprogram låter snarlika, men att det är pluggarna som avgör skillnaden när du mixar. Det gäller inte Harrison Mixbus som har ett eget sound, och ett mycket tilltalande sådant. Innan programmet fick midi-redigering var det hyggligt vanligt att folk skapade ljudspår i ett annat program och sedan mixade det i Harrison Mixbus. Idag står programmet på egna stadiga ben och är mångas favorit när det gäller att få produktioner att låta äkta, i brist på bättre uttryck. 

    Tillverkare: Harrison (https://harrisonconsoles.com/)
    Produkt: Mixbus
    Operativsystem: macOS, Windows och Linux
    Pris: 1 831 kronor.
    Kommentar: Känslan av en traditionell studio. Utsökt ljud, framförallt för pop- och rockmusik. Bra pris.


    LiveLive_red.thumb.jpg.bf0bc7fa57ffb31c60a0bc1902599ae3.jpg

    Via dj-scenen och vidare som electronica-producenternas favorit är idag Ableton Live många producentproffs förstaval. Programmets styrka är att det både går att använda som ett verktyg för improvisation och strukturerat komponerande samtidigt. Tillverkaren Ableton har även utvecklat flera instrument, effekter och redigeringsfunktioner som de, i alla fall en stund, varit ensamma om. För mer avancerat användande ger tillägget Max For Live (M4L) nästan obegränsade möjligheter att manipulera både ljud och midi i realtid. Spännande bibliotek med effekt och instrument medföljer.

    Tillverkare: Ableton (www.ableton.com)
    Produkt: Live
    Operativsystem: macOS och Windows
    Pris: Cirka 6 399 kronor. Finns i två instegsversioner för 3 699 kronor resp. 799 kronor.
    Kommentar: Den fullstora versionen har enorma möjligheter, och detta verktyg är i utveckligens framkant. För vissas behov kan det vara lite väl avancerat.


    Logic Pro996523633_LogicProX_red.thumb.jpg.c7b5c90178c884c8ad34f9a6c7c5df79.jpg

    Standard i många musikstudior och med ett arbetsflöde som inte ändrats nämnvärt på nästan tio år. Men i stadig takt läggs nya funktioner och finesser till, som lajloop-funktioner och snabbsamplare, så att programmet inte blir omkört av konkurrenterna. Även om tredjepartspluggar kan ge Logic finesser för att lira live och jamma, är programmets tonvikt och bas det linjära sångbaserade musikskapandet. Mycket generöst ljud-, effekt- och instrumentbibliotek gör att det går att spela in, mixa och mastra i Logic utan några kostsamma plugginköp, om du vill. Stabilt och med gratis uppdateringar.

    Tillverkare: Apple (www.apple.com/)
    Produkt: Logic Pro
    Operativsystem: macOS
    Pris: Cirka 2 495 kronor.
    Kommentar: Prisvärt, och med ett stort utbud av medföljande möjligheter. Väldigt allround. Endast för Mac och stöder inte vst-standarden. Rätt tuffa systemkrav.


    Luna863592794_UniversalAudioLuna_red.thumb.jpg.45530b1e8db5711aa9552cece6fb2819.jpg

    Universal Audio går sin egen väg med ett eget eko-system av pluggar, instrument och numera även en digital ljud- och musikproduktionsmiljö. En fördel är att din dator inte belastas så hårt vid större produktioner, en annan att tillverkaren lägger ned duktigt med resurser och kan erbjuda ett av marknadens bästa smörgåsbord av framförallt effekter. Efter vad som känns som åratal av smygittar släppte UA slutligen ett eget inspelningsprogram. Luna håller vad som utlovats i förväg och vi notera extra godbitar som emuleringar av MiniMoog i samarbete med den klassiska tillverkaren. Vi giller också de färdiga kanalstripparna, som likt Harrison Mixbus, krävet ett minimum av pill för att komma igång och ratta programmet när andan faller på. 

    Tillverkare: Universal Audio (www.uaudio.com)
    Produkt: Luna
    Operativsystem: macOS
    Pris: Gratis för dig som använder Mac och har ljudkort, Thunderbolt Apollo eller Arrow, från Universal Audio. 
    Kommentar: Endast för Mac och hårdvara från UA. Annars ett fullgott musik- och mixprogram som utvecklas i rask takt.
     

    MixcraftMixcraft.thumb.png.de0e0da47ece014086058b3e61cb5d28.png

    Brukar presenteras som ett Garageband för Windows och det är inte så illa beskrivet. Dock har programmet de senaste åren begåvats med allt fler funktioner och är idag de facto ett fullstort inspelningsprogram. Dessutom till ett bra pris. Bland de mer avancerade tillämpningarna finner du automatseringsverktyg och möjligheten att konvertera ljud till midi med ett enda klick. Mixcraft är ett i onödan förbisett program som du kan överväga om du kör Windows.

    Tillverkare: Accoustica (acoustica.com)
    Produkt: Mixcraft
    Operativsystem: Windows
    Pris: Cirka 1 630 kronor. Finns som instegsversion för 865 kronor.
    Kommentar: Bra pris, och godkänt medföljande innehåll. Endast för Windows, och kanske inte snyggaste gränssnittet.


    MPC Beats454753378_AkaiMPCBeats_red.jpg.19197f14ca5695a248df1aa3edba7dc2.jpg

    Förkortningen i produktnamnet ska utläsas Midi Production Center, så att det inte råder några tvivel om vad vi har här. Den smått legendariska åtta-gånger-åtta matrisen med fingertrumplattor, som nästan helt på egen hand lagt grunden till modern hip hop, återfinns här i digital form. Med 2 GB medföljande ljud och över 80 olika effekter är det här en mjukvara för dig som snabbt vill komma igång och sparka fram beats med besked. Eftersom det är inom den urbana dansmusiken som nyrekryteringen bland producenter och komponister är som störst så är Akai:s gratisprogram måhända rätt lösning för den som vill testa hur det är att leka fram rytmer och komp. MPC Beats håller dock mycket längre än en leksak och kan mycket väl bli en framtida klassiker.

    Tillverkare: Akai (www.akaipro.com/)
    Produkt: MPC Beats
    Operativsystem: macOS och Windows
    Pris: Gratis
    Kommentar: Bra integration med hårdvaror. Utmärkt instegslösning som räcker längre än så. 
     

    Pro Tools1655207383_ProTools_red.thumb.jpg.88caa984a993e28e94d8d0cd11005f4f.jpg

    De yrkesverksamma ljudteknikernas och proffsmixarnas standardval sedan 1989. Och det är just ljudredigering som är Pro Tools paradnummer. Med tanke på hur komplicerade många inspelningsprogram på marknaden är, så är Pro Tools inget dåligt val heller i en hemstudio. Programmet kräver viss instudering som dock betalar av sig i form av mästerlig kontroll över inspelning och bearbetning. Att behärska de kraftfulla och precisa reglagen kräver vanligtvis memorering av kortkommandon. Tillverkaren har en egen pluggstandard (aax).

    Tillverkare: Avid (www.avid.com/)
    Produkt: Pro Tools
    Operativsystem: macOS och Windows
    Pris: Prenumeration från cirka 1 000 kronor per månad eller 6 551 kronor per helår. 
    Kommentar: Mäktiga redigeringsfunktioner och bra medföljande innehåll. Programmet har en viss inlärningskurva, och är ganska kostsamt.


    ReaperReaper_red.thumb.jpg.6389fca1410ad8e1bd2d6e3be48f2404.jpg

    När det gäller kul-för-kosingen-faktor är det få som klår Reaper. Förutom gratisprogrammen, förstås. Programmet är producerat för att ta så liten plats som möjligt både när det gäller lagring och arbetsminne. Med andra ord är det nog tänkt att du ska vilja köpa till pluggar från tredje part. Det finns till och med specialfunktioner just för dessa. Reaper utvecklas i en mycket rask takt, ofta med uppdateringar flera gånger i månaden. I likhet med Ardour finns det intressanta möjligheter för anpassning av Reaper efter eget huvud. Som inspelningsprogram betraktat är det kraftfullt med tanke på det låga priset.

    Tillverkare: Cockos (www.reaper.fm)
    Produkt: Reaper
    Operativsystem: macOS, Windows och Linux
    Pris: 2 245 kronor.
    Kommentar: Låg belastning på datorn, och intressanta finesser. Kan eventuellt verka plåttrigt för den ovane, och har inte omfattande medföljande innehåll.


    ReasonReason_red.thumb.jpg.29e184425622c4f8459b664bc9e140e1.jpg

    I mångas tycke det mest pedagogiska av de ledande inspelningsprogrammen eftersom det i stora delar efterliknar studio i verkliga livet. Mycket bra medföljande ljudbibliotek, effekter och instrument. Hanteringen av loopar är bäst i klassen. Sedan slutet av 2019 kan du dessutom använda Reason som en plugg i andra program vilket ökar både valfriheten och kreativiteten. Reasons bredd, samtidigt som det successivt introduceras nyskapande verktyg, gör att programmet ser ut att kunna ligga på topp i bra många år till.

    Tillverkare: Reason Studios (www.reasonstudios.com)
    Produkt: Reason
    Operativsystem: macOS, Window och iOS
    Pris:  Cirka 5 920 kronor. iOS-versionen, Reason Compact, är gratis, men har köp-inuti-app.
    Kommentar: Snyggt, mångsidigt och kreativt – extra plus för Reason-som-plugg.


    Serato Studio782595141_SeratoStudio_red.thumb.jpg.31308c6f78c4b5267f3a603e2b634560.jpg

    För dig som har tårna i dj-myllan är Serato ett välkänt varumärke. Tillverkaren är mäkta populär bland de skivkuskar som kör helt digitalt, men ändå vill ha vinylkänslan via tidskodade tolvtummare. Följaktligen är Serato Studio ett slags korstoningsmix mellan en dj-app och ett musikskaparprogram. Krutet har lagts på sampling, rytmik och kvickt arbetsflöde. Och det går fort som tusan att kicka fram dansanta spår som heter duga i sin egen rätt. Eftersom det är Serato finns finesser som automatisk analys och synk av ljudfiler och inspelningars bpm. Rytmiska effekter är en självklarhet. Helt klart en kreativ och rolig applikation för dig som har högre ambitioner än att bara mixa en låt med en annan. Vilket är nog så svårt. 

    Tillverkare: Serato (serato.com/studio)
    Produkt: Serato Studio
    Operativsystem: macOS och Windows
    Pris: Prenumeration från cirka 115 kronor per månad. Finns gratisversion att testa. 
    Kommentar: Naturligt steg från dj-ande till egen produktion av beats. Snabbjobbat.


    Studio One1878295129_StudioOne_red.thumb.jpg.9e7d7b0b7ceea888b9896fe2d469ece1.jpg

    Snabbjobbat arbetsflöde med mycket dra-och-släpp istället för kortkommandon och massvis med menyer. Bra redigering av ljud och midi med separata verktyg för trummor, ackord och polyfoniska ljud som extra utropstecken. Det är heller inga problem om du har liten skärm även om det är mycket som pågår i huvudfönstret, för du kan väldigt enkelt med kortkommandon visa/gömma arrangeringsfönstret, mixern med mera. Du kan även med kortkommandon extremt effektivt gömma öppna pluggar via ”floating windows"-kommandot. Verktygen för samplingar och loopar är kreativa och kvicka att laborera med. Ett mycket allsidigt program som även bjuder på en och annan specialare som inget annat program klarar.

    Tillverkare: Presonus (www.presonus.com)
    Produkt: Studio One
    Svensk distributör: Nordic Audio (www.nordicaudio.eu)
    Operativsystem: macOS och Windows
    Pris: Cirka 4 349 kronor. Finns i instegsversion för 1 065 kronor.
    Kommentar: Både traditionellt och modernt på samma gång. Spännande hantering av samplingar och ljudfiler.


    Waveform Pro193475893_WaveformPro_red.thumb.jpg.d5817af148591563a55a8508578aea04.jpg

    Redan 2005 fick det som då hette Tracktion höga betyg i när vi på Studio testat det. Efter något års status quo och närapå malpåse, tog utvecklingen fart och nu är Waveform Pro ett ofta förbisett alternativ på den digra marknaden för inspelningsprogram. Förbiseendet är verkligen synt, då Waveform Pro verkligen inte har några svaga punkter. Programmet, som är uppe i version 11.5, erbjuder allt från linjär inspelning med bra bibliotek innehållande effekter och instrument, till stegvis programmering inklusive massvis med midi-effekter (audio till midi!). Om du vill spara en slant paketerar även Tracktion programmet så att du får toppluggar som Antarers Auto-Tune, Melodyne och Z-planes Elastik med på köpet. Det finns omfattande resurser att upptäcka i Waveform Pro. Vi skäms en smula för att vi inte ägnat programmet så mycket uppmärksamhet de senaste åren, något det faktiskt förtjänat. 

    Tillverkare: Tracktion (www.tracktion.com)
    Produkt: Waveform Pro
    Operativsystem: macOS, Windows, Linux och Raspberry Pi (!)
    Pris: Cirka 1 767 kronor.
    Kommentar: Heltäckande lösning för musikproduktion. Kan vara väl avancerat för nybörjare.


    ZenbeatsZenbeats_red.thumb.jpg.ebda5fcebc8363888822d19eb18ec527.jpg

    Hårdvarugiganten Roland, som under några år hade Cakewalk Sonar, har rullat ut ett nytt inspelningskoncept lite i skymundan. Dessutom finns det för både datorer och handhållna apparater. Här ligger fokus på att göra musikskapande så enkelt och lättjobbat som möjligt. Många av de klassiska Roland-ljuden finns självklart med och det är uppfriskande med sammanhållet grepp som tydligtvis är utvecklat med lika mycket tonvikt på mobilt som stationärt musicerande. Gränssnitten är moderna och det går fort att komma igång och göra låtar. Zenbeats är gratis med sedan låser du upp ljud och annat innehåll med köp inuti app. 

    Tillverkare: Roland (www.roland.com)
    Produkt: Zenbeats
    Operativsystem: macOS, Windows, iOS och Android
    Pris: Cirka 595 kronor. Gratis att testa. Mobilversionerna är gratis men har köp-innehåll-inuti-app.
    Kommentar: Bra initiativ som har framtiden för sig – Roland är alltid Roland. Slagsida åt beat-producerande.blatt_streck.png.7529490b2b5de250c90b57edf2396491.pngInspelningsprogram på webben

    Vill du skapa musik var du än är och med minimala systemkrav kan webbaserade program intressanta alternativ. Framförallt har musikprogrammen på webben blivit mycket vanliga i undervisningen i högstadier och gymnasier. De tre mest intressanta är faktiskt producerade i Sverige. När de gäller funktionalitet ligger de i närheten, eller tangerar, instegsprodukter som Garageband och Mixcraft.

    Amped Studio297726402_AmpedStudio.thumb.png.a2dd67ee0f531d3d76389b13812f0b2e.png

    Utmärkt webbaserat musikskaparprogram som har den rätta looken och de rätta funktionerna. Prisvärt, och det finns även extra innehåll att köpa till om du vill det. Lätt att komma igång med.

    Tillverkare: AmpTrack Technologies AB (ampedstudio.com)
    Produkt: Amped Studio
    Pris: Gratis att testa. Prenumeration kostar 55 kronor i månaden.


    SoundtrapSoundtrap.thumb.png.b0ba2cc9ae732dc0e816999d73443b0e.png

    Rent och snyggt gränssnitt. Lyhört och modernt urval av innehåll och instrument. Har ett par specialare på lager som exempelvis auto-tune.

    Tillverkare: Soundtrap (www.soundtrap.com)
    Produkt: Soundtrap
    Pris: Gratis att testa. Prenumeration kostar mellan cirka 79 och 139 kronor i månaden.


    SoundationSoundation.thumb.png.83604731ebb1cbf59c8160f898ee1ca4.png

    Mycket kompetent inspelningsprogram med stora mängder innehåll. Bra fokus på forum, nätgemenskap och delning. Tekniskt samarbete med Google.

    Tillverkare: Soundation (soundation.com)
    Produkt: Soundation
    Pris: Gratis att testa. Prenumeration kostar mellan cirka 49 och 299 kronor i månaden. 

    blatt_streck.png.0028fe5747a3a4f1d10517f873b6e475.pngBubblare – kommande produkter att hålla koll på:

    Music Tribe
    Den omtalade Uli Behringer har i ett inlägg på Facebook meddelat att företaget är i färd att utveckla ett eget inspelningsprogram. När det släpps och vilken inriktning Music Tribe kommer att ha är i skrivande stund oklart.

    Tillverkare: Behringer (www.behringer.com)
    Pris: Gratisblatt_streck.png.79d23d79384e745bf8033698bc46273b.pngArtikeln uppdateras löpande.blatt_streck.png.79d23d79384e745bf8033698bc46273b.png

    Läs mer:

    Här hittar du samtliga guider över de bästa studioprodukterna och pluggarna >

    • Gilla 2

    Användarrespons

    Recommended Comments

    Kul att se att Linux börjar ta sig in på marknaden. Men det är inga av de "gamla" som har vågar ta steget ännu.  Om alla pluggar fungerade på linux så hade jag nog hoppat på bitwig nu.

    Link to comment
    Dela på andra sajter

    Håller med! Uppskattar dessutom att Linux fungerar på gamla datorer som mjukvarugiganterna har övergivit för längesedan, och att systemet kan hållas helt uppdaterat. Jag har till exempel en fyrkärnig Intel Core i7 med dubbla ssd:er och 16 GB minne från 2011 som Apple har "övergivit" sedan ett par år. Men där rullar Linux (och för den delen Windows 10) och inspelningsprogram på helt fantastiskt.

    Link to comment
    Dela på andra sajter

    pme (oregistrerad)

    Postat (redigerat)

    1 hour ago, pop53 said:

    Harrison Mixbus finns ju också 

    Det är väl en variant av ardour, eller har i alla fall varit en gång i tiden.

    Redigerat av pme
    Link to comment
    Dela på andra sajter

    Hmm,  som pop53 tidigare skrev, Harrison Mixbus  samt Mixbus 32c finns ju och har funnits ett bra tag nu. Även om eventuell ursprung kan härledas (Typ Rolands program), så lever numera Harrison Mixbus ett eget liv med en egen identitet som kanske skiljer sig från alla de övriga programmen på listan, utom LUNA kanske, då hela Mixbus 32c ljuddel / mixer är en ljudemulering av deras egna analoga mixerbord, 32c samt inbyggd Tape saturation på bussar.
    Denna har kanske ett mer "analogt" flöde med 32c mixerbord som förebild men även en kompressor lätt åtkomlig på varje kanal.
    Så LUNAS "nya" koncept med "analog" signal flöde och "analog" summering , har redan Mixbus haft i flera år. Detta har uppmärksammats av en del som väljer att mixa / summera i Harrison Mixbus 32c för att dessa tycker / upplever att deras material låter bättre. 
    Det ska tydligen finnas en Patch / funktion som gör att du kan "ta in" Harrison i ditt mixflöde som en analog summering i PT. 
    Så jag kan nog tycka att det är tråkigt att man förbiser en sådan tung tillverkare i ljudhantering både analogt samt digitalt, när de har ett program som även sticker ut lite i användande,
    Mixbus 32c passar inte alla, men det gör väl inget program. Alla har väl en liten del som gör att de skiner lite extra!?? Jag har inte så lång erfarenhet av Mixbus 32c, men personligen tycker jag att det är mer "Rock n Roll" och tänk som en klassisk analog studio, fast med möjlighet till moderna ljudverktyg / pluggar för skulptering av ljudet. Men jag har mycket kvar att lära mig, typ 90%  :-) 

    Link to comment
    Dela på andra sajter

    Ni glömde att ta med Audacity..

    Funkar otroligt bra för en annan som har svårt för "skogen" med rattar, knappar mm. och som skapar färdiga ljud i ex.vis syntharna, riktiga trummor mm.

    Link to comment
    Dela på andra sajter

    Waveform finns som gratisversion. Jag känner inte att nåt saknas, förutom att jag slipper betala för uppgraderingar när ny version släpps. Jag betalar istället för de pluggar jag använder.

    Link to comment
    Dela på andra sajter

    Utöver de som nämnts så finns det några lite enklare som kan vara värda att nämnas. De flesta är fria/gratis. Hittade dom via Midination i början av året.

    SoundBridge, https://soundbridge.io/
    Bosca Ceoil, https://boscaceoil.net/
    Ohm Studio, https://www.ohmstudio.com/
    Qtractor, https://qtractor.org/
    MuLab, http://www.mutools.com/mulab-product.html
    Podium/Podium Free, https://zynewave.com/podium-free/

    Redigerat av eggplant
    Glömd länk
    Link to comment
    Dela på andra sajter



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...