Jump to content
 • De 20 bästa programmen för musikproduktion

  Behöver du välja inspelningsprogram/DAW? Vi har gjort en guide över de viktigaste på marknaden – både nya och sådana som har funnits en tid. För både Windows, Mac, Linux och iOS/Android. Och några helt webbaserade.


  Hasse Nilsson

  2112097492_15DAWsingangsbild_red.jpg.e60cb22cd16ea71b37ca6a0ec329d187_red.jpg.18039c8512d618b965a48f809bf3858a.jpg

  Att välja vilket inspelningsprogram du ska använda när du producerar din musik är inte busenkelt. Det beror delvis på vilken typ av musik du gör eller om jobbar med flera olika musikstilar. Idag har i stort sett alla inspelningsprogram (eller DAW) obegränsat med inspelningskanaler. Istället är det datorn och dess kapacitet som sätter gränsen. Det är även standard att ett bra musikprogram läser pluggar (effekter och instrument) från andra tillverkare än den som producerat programmet. Vi har gjort vårt bästa för att på ett kortfattat och lättbegripligt sätt hjälpa dig att sålla i det digra utbudet. Alternativen presenterar vi i bokstavsordning och därmed utan inbördes rangordning, och vi har även utgått från varje tillverkares fullstora programpaket.

  Ardour 

  Ardour.thumb.png.ca57fd8186b68dc5aaf9b7779cb6c92a.png

  Ett projekt som baseras på öppet källkod och som utvecklas gemensamt av att stort antal programmerare runt hela planeten. Med tiden har Ardour blivit ett fullstort paket med medföljande pluggar och stöd för pluggformaten audio units, vst och lv2. Programmet erbjuder, som är brukligt i sådana här projekt, stor frihet för användaren att själv konfigurera funktioner, utseende och tekniska attribut. Den entusiastiska användarbasen borgar för omfattande support-resurser. Bra stöd för ljudläggning av digital video. 

  Tillverkare: Ardour (ardour.org)
  Operativsystem: macOS, Windows och Linux
  Pris: Gratis
  Kommentar: Oslagbart pris och programmet är mångsidigt och modulärt. Möjligen för avancerat för nybörjare.

  Bitwig

  Bitwig.thumb.png.3b23098ed3a44678cac6691f792bf145.png

  Startades ursprungligen av avhoppare från Ableton vilket märks på vissa likheter mellan programmen. Bitwig kan sägas vara ett av de mer moderna inspelningsprogrammen. De senaste möjligheterna med den matrisbaserade moduleringsvyn är mycket spännande, men givetvis går det utmärkt att använda Bitwig som ett vanligt inspelningsprogram utan krusiduller. Bra medföljande ljud-, -effekt och instrumentinnehåll. Ett fullgott alternativ till de mer etablerare lösningarna.

  Tillverkare: Bitwig (www.bitwig.com)
  Operativsystem: macOS, Windows och Linux
  Pris: Cirka 4 100 kr. Instegsversionen kostar 1 075 kronor.
  Kommentar: Modernt gränssnitt med avancerade möjligheter. Slagsida åt elektronisk musikproduktion.

  Cakewalk

  Cakewalk.thumb.png.ca36207ffb654502444bee7a81ef08cd.png

  Köptes loss från då krisande Gibson när produkten egentligen var tänkt att gå i graven efter över 30 år (!) som mångas favorit. Nu lever det vidare tack vare Bandlab och är dessutom kostnadsfritt. Arbetsflödet och stödet för pluggar är uppdaterat och vi gillar även möjligheten att dela en låt direkt från programmet till Youtube, Soundcloud, Facebook med flera. En riktigt bra digital arbetsstation som även fått med sig underliggande teknik från det nedlagda programmet Sonar.

  Tillverkare: Bandlab (www.bandlab.com)
  Operativsystem: Windows
  Pris: Gratis
  Kommentar: Oslagbart pris, och snyggt gränssnitt. Endast för Windows. Kunde haft mer medföljande instrument och effekter.

  Cubase

  Cubase_red.thumb.jpg.1290b838e2c3111e50f77b9ff2d9a482.jpg

  En av marknadens giganter vars första version släpptes redan 1989. Mycket mångsidigt och klarar allt från enkla dansmusikmixar till omfattande filmljudsproduktion. Medföljande pluggar och effekter är i toppklass. Det nya arbetsflödet som kom med version 10 är en klar förbättring, inklusive nya möjligheter att bearbeta inspelat ljud. Cubase går inte att bortse ifrån om du vill ha ett traditionellt inspelningsprogram som utvecklats till det bättre under lång tid. En klassiker, säkert i många år till. En flitig användare är filmkompositören Hans Zimmer.

  Tillverkare: Steinberg (www.steinberg.net)
  Operativsystem: macOS, Windows och iOS
  Pris: Cirka 5 565 kronor. Finns i två instegsversioner för 3 175 kronor resp. 995 kronor. Cubasis för iOS kostar 595 kronor.  
  Kommentar: Marknadsledande musikproduktionslösning med bra medföljande innehåll. Traditionell design.

  Digital Performer

  1407304810_DigitalPerformer_red.thumb.jpg.09ee4d8da8b73fa505f2e02b589b86b7.jpg

  Tillverkaren släppte ett av de första musikprogrammen till Mac 1984. Den här gamla trotjänaren har emellertid ryckt upp sig rejält och nyheterna bär tydlig inspiration från Ableton Live, komplett med tidsträckning (från Zynaptiq), loopfunktioner och midi-klipp. Godkänt utbud av medföljande instrument och effekter. Genomgående ett bra inspelningsprogram som håller stilen och samtidigt utvecklas med moderna finesser.

  Tillverkare: MOTU (motu.com)
  Operativsystem: macOS och Windows
  Pris: 1 890 kronor
  Kommentar: Hyggligt pris och bra finesser. Mycket likt Ableton Live.

  FL Studio

  1869654314_FLStudio_red.thumb.jpg.e49357f95f38359787a9f4b83fb08fed.jpg

  I takt med populärmusikstilen EDM:s framgångar för några år sedan ökade användandet av FL Studio markant. Avicii var en av dem som använde FL Studio flitigt. Det lär även vara många unga producenters förstahandsval. Med gratis uppdateringar på livstid och delad licens på Windows och Mac är programmet attraktivt inför framtiden. Eftersom företaget lägger till smarta funktioner kontinuerligt är det hög tid att ta bort den leksaksstämpel som FL Studio har haft sedan det kallades för Fruity Loops. Framförallt är det sekvensbaserade komponerandet suveränt för modern dansmusik. Helt godkända medföljande effekter och instrument.  

  Tillverkare: Image-Line (www.image-line.com)
  Operativsystem: macOS, Windows, iOS och Android
  Pris: 7 800 kronor. Finns i flera olika instegsversioner ned till 860 kronor. FL Studio Mobile kostar 169 kronor för iOS och 130 kronor för Android.
  Kommentar: Snabbjobbat och hyfsat lätt att lära sig. Bra stöd för olika plattformar, dock lite kostsamt i den största versionen.

  Garageband

  Garageband.png.e82f73661f504d871026db76ee737d69.png

  Apples enklare app växte ur sin kostym för flera år sedan. Idag går det att göra väldigt mycket i Garageband om du bara letar lite bland funktionerna. I övrigt är inspelningsprogrammet fortfarande ypperligt att komma igång med som nybakad musikmakare med ett genomgående fokus på att skapa musik snarare än bearbeta ljud. Ett extra plus är att versionerna för både dator och mobiltelefon/surfplatta är hyfsat kompatibla och att projekt skapade i Garageband dessutom kan öppnas i storasyskonet Logic Pro X.

  Tillverkare: Apple (www.apple.com)
  Operativsystem: macOS och iOS
  Pris: Gratis
  Kommentar: Oslagbart pris. Lättjobbat och logiskt. Endast för Mac.

  Live

  Live_red.thumb.jpg.bf0bc7fa57ffb31c60a0bc1902599ae3.jpg

  Via dj-scenen och vidare som electronica-producenternas favorit är idag Ableton Live många producentproffs förstaval. Programmets styrka är att det både går att använda som ett verktyg för improvisation och strukturerat komponerande samtidigt. Tillverkaren Ableton har även utvecklat flera instrument, effekter och redigeringsfunktioner som de, i alla fall en stund, varit ensamma om. För mer avancerat användande ger tillägget Max For Live (M4L) nästan obegränsade möjligheter att manipulera både ljud och midi i realtid. Spännande bibliotek med effekt och instrument medföljer.

  Tillverkare: Ableton (www.ableton.com)
  Operativsystem: macOS och Windows
  Pris: Cirka 4 490 kronor. Finns i två instegsversioner för 3 375 kronor resp. 855 kronor. 
  Kommentar: Den fullstora versionen har enorma möjligheter, och detta verktyg är i utveckligens framkant. För vissas behov kan det vara lite väl avancerat.

  Logic Pro X

  996523633_LogicProX_red.thumb.jpg.c7b5c90178c884c8ad34f9a6c7c5df79.jpg

  Standard i många musikstudior och med ett arbetsflöde som inte ändrats nämnvärt på nästan tio år. Men i stadig takt läggs nya funktioner och finesser till så att programmet inte blir omkört av konkurrenterna. Även om tredjepartspluggar kan ge Logic finesser för att lira live och jamma, är programmets tonvikt och bas det linjära sångbaserade musikskapandet. Mycket generöst ljud-, effekt- och instrumentbibliotek gör att det går att spela in, mixa och mastra i Logic utan några kostsamma plugginköp, om du vill. Stabilt och med gratis uppdateringar.

  Tillverkare: Apple (www.apple.com/logic-pro)
  Operativsystem: macOS
  Pris: Cirka 2 395 kronor
  Kommentar: Prisvärt, och med ett stort utbud av medföljande möjligheter. Väldigt allround. Endast för Mac och stöder inte vst-standarden. Rätt tuffa systemkrav.

  Mixcraft

  Mixcraft.thumb.png.de0e0da47ece014086058b3e61cb5d28.png

  Brukar presenteras som ett Garageband för Windows och det är inte så illa beskrivet. Dock har programmet de senaste åren begåvats med allt fler funktioner och är idag de facto ett fullstort inspelningsprogram. Dessutom till ett bra pris. Bland de mer avancerade tillämpningarna finner du automatseringsverktyg och möjligheten att konvertera ljud till midi med ett enda klick. Mixcraft är ett i onödan förbisett program som du kan överväga om du kör Windows.

  Tillverkare: Accoustica (acoustica.com)
  Operativsystem: Windows
  Pris: Cirka 1 435 kronor. Finns som instegsversion för 725 kronor.
  Kommentar: Bra pris, och godkänt medföljande innehåll. Endast för Windows, och kanske inte snyggaste gränssnittet.

  Pro Tools

  1655207383_ProTools_red.thumb.jpg.88caa984a993e28e94d8d0cd11005f4f.jpg

  De yrkesverksamma ljudteknikernas och proffsmixarnas standardval sedan 1989. Och det är just ljudredigering som är Pro Tools paradnummer. Med tanke på hur komplicerade många inspelningsprogram på marknaden är, så är Pro Tools inget dåligt val heller i en hemstudio. Programmet kräver viss instudering som dock betalar av sig i form av mästerlig kontroll över inspelning och bearbetning. Att behärska de kraftfulla och precisa reglagen kräver vanligtvis memorering av kortkommandon. Tillverkaren har en egen pluggstandard (aax).

  Tillverkare: Avid (www.avid.com/pro-tools)
  Operativsystem: macOS och Windows
  Pris: 5 390 kronor. Finns även som prenumeration från 350 kronor per år.
  Kommentar: Mäktiga redigeringsfunktioner och bra medföljande innehåll. Programmet har en viss inlärningskurva, och är ganska kostsamt.

  Reaper

  Reaper_red.thumb.jpg.6389fca1410ad8e1bd2d6e3be48f2404.jpg

  När det gäller kul-för-kosingen-faktor är det få som klår Reaper. Förutom gratisprogrammen, förstås. Programmet är producerat för att ta så liten plats som möjligt både när det gäller lagring och arbetsminne. Med andra ord är det nog tänkt att du ska vilja köpa till pluggar från tredje part. Det finns till och med specialfunktioner just för dessa. Reaper utvecklas i en mycket rask takt, ofta med uppdateringar flera gånger i månaden. I likhet med Ardour finns det intressanta möjligheter för anpassning av Reaper efter eget huvud. Som inspelningsprogram betraktat är det kraftfullt med tanke på det låga priset.

  Tillverkare: Cockos (www.reaper.fm)
  Operativsystem: macOS, Windows och Linux
  Pris: 580 kronor
  Kommentar: Låg belastning på datorn, och intressanta finesser. Kan eventuellt verka plåttrigt för den ovane, och har inte omfattande medföljande innehåll.

  Reason

  Reason_red.thumb.jpg.29e184425622c4f8459b664bc9e140e1.jpg

  I mångas tycke det mest pedagogiska av de ledande inspelningsprogrammen eftersom det i stora delar efterliknar studio i verkliga livet. Mycket bra medföljande ljudbibliotek, effekter och instrument. Hanteringen av loopar är bäst i klassen. Sedan slutet av 2019 kan du dessutom använda Reason som en plugg i andra program vilket ökar både valfriheten och kreativiteten. Reasons bredd, samtidigt som det successivt introduceras nyskapande verktyg, gör att programmet ser ut att kunna ligga på topp i bra många år till.

  Tillverkare: Reason Studios (www.reasonstudios.com)
  Operativsystem: macOS, Window och iOS
  Pris: Cirka 5 775 kronor. Finns i två instegsversioner för 3 845 kronor resp. 955 kronor. iOS-versionen, Reason Compact, är gratis, men har köp-inuti-app.
  Kommentar: Snyggt, mångsidigt och kreativt – extra plus för Reason-som-plugg.

  Studio One

  1878295129_StudioOne_red.thumb.jpg.9e7d7b0b7ceea888b9896fe2d469ece1.jpg

  Snabbjobbat arbetsflöde med mycket dra-och-släpp istället för kortkommandon och massvis med menyer. Tillverkaren Presonus har valt att presentera alla funktioner i ett fönster varför du först bör testa om detta passar din skärmstorlek. Bra redigering av ljud och midi med separata verktyg för trummor, ackord och polyfoniska ljud som extra utropstecken. Verktygen för samplingar och loopar är ett kreativa och kvicka att laborera med. Ett mycket allsidigt program som även bjuder på en och annan specialare som inget annat program klarar.

  Tillverkare: Presonus (www.presonus.com)
  Operativsystem: macOS och Windows
  Pris: Cirka 4 970 kronor. Finns i två instegsversioner för 1 240 kronor resp. gratis.
  Kommentar: Både traditionellt och modern på samma gång. Spännande hantering av samplingar och ljudfiler, men det kan bli mycket som pågår huvudfönstret.

  Zenbeats

  Zenbeats_red.thumb.jpg.ebda5fcebc8363888822d19eb18ec527.jpg

  Hårdvarugiganten Roland, som under några år hade Cakewalk Sonar, har rullat ut ett nytt inspelningskoncept lite i skymundan. Dessutom finns det för både datorer och handhållna apparater. Här ligger fokus på att göra musikskapande så enkelt och lättjobbat som möjligt. Många av de klassiska Roland-ljuden finns självklart med och det är uppfriskande med sammanhållet grepp som tydligtvis är utvecklat med lika mycket tonvikt på mobilt som stationärt musicerande. Gränssnitten är moderna och det går fort att komma igång och göra låtar. Zenbeats är gratis med sedan låser du upp ljud och annat innehåll med köp inuti app. 

  Tillverkare: Roland (www.roland.com)
  Operativsystem: macOS, Windows, iOS och Android
  Pris: Cirka 1 445 kronor. Finns i två instegsversioner för 480 kronor resp. gratis att testa. Mobilversionerna är gratis men har köp-innehåll-inuti-app.
  Kommentar: Bra initiativ som har framtiden för sig – Roland är alltid Roland. Slagsida åt beat-producerande.

  Inspelningsprogram på webben
  Vill du skapa musik var du än är och med minimala systemkrav kan webbaserade program vara intressanta alternativ. Framförallt har musikprogrammen på webben blivit mycket vanliga i undervisningen i högstadier och gymnasier. De tre mest intressanta är faktiskt framtagna i Sverige. När de gäller funktionalitet ligger de i närheten, eller tangerar, instegsprodukter som Garageband och Mixcraft.

  Amped Studio

  297726402_AmpedStudio.thumb.png.a2dd67ee0f531d3d76389b13812f0b2e.png

  Utmärkt webbaserat musikskaparprogram som har den rätta looken och de rätta funktionerna. Prisvärt, och det finns även extra innehåll att köpa till om du vill det. Lätt att komma igång med.

  Tillverkare: AmpTrack Technologies AB (ampedstudio.com)
  Pris: Gratis att testa. Prenumeration kostar 49 kronor i månaden.

  Soundtrap

  Soundtrap.thumb.png.b0ba2cc9ae732dc0e816999d73443b0e.png

  Rent och snyggt gränssnitt. Lyhört och modernt urval av innehåll och instrument. Har ett par specialare på lager som exempelvis auto-tune.

  Tillverkare: Soundtrap (www.soundtrap.com)
  Pris: Gratis att testa. Prenumeration kostar mellan cirka 105 och 193 kronor i månaden.

  Soundation

  Soundation.thumb.png.83604731ebb1cbf59c8160f898ee1ca4.png

  Mycket kompetent inspelningsprogram med stora mängder innehåll. Bra fokus på forum, nätgemenskap och delning. Tekniskt samarbete med Google. I ett pressmeddelande från 2020-03-25 meddelar de: Under rådande tider då många musikstudenter världen över behöver hantera sina studier hemifrån på grund av corona-restriktioner, erbjuder nu den onlinebaserade musikstudion Soundation gratis premiumabonnemang till alla skolor fram till 30 juni. Läs mer på https://soundation.com/station/soundation-education

  Tillverkare: Soundation (soundation.com)
  Pris: Gratis att testa. Prenumeration kostar mellan cirka 24 och 83 kronor i månaden

  Bubblare – kommande produkter att hålla koll på

  Luna

  863592794_UniversalAudioLuna_red.thumb.jpg.45530b1e8db5711aa9552cece6fb2819.jpg

  Universal Audio släpper ett nytt inspelningsprogram under våren som lovar mycket gott. Enligt förhandsinformationen måste du dock äga hårdvara från företaget för att kunna använda det.

  Tillverkare: Universal Audio (www.uaudio.com/luna)
  Pris: Gratis

  Music Tribe
  Den omtalade Uli Behringer har i ett inlägg på Facebook meddelat att företaget är i färd att utveckla ett eget inspelningsprogram. När det släpps och vilken inriktning Music Tribe kommer att ha är i skrivande stund oklart.

  Tillverkare: Behringer (www.behringer.com)
  Pris: Gratis


  User Feedback

  Recommended Comments

  Kul att se att Linux börjar ta sig in på marknaden. Men det är inga av de "gamla" som har vågar ta steget ännu.  Om alla pluggar fungerade på linux så hade jag nog hoppat på bitwig nu.

  Link to comment
  Share on other sites

  Håller med! Uppskattar dessutom att Linux fungerar på gamla datorer som mjukvarugiganterna har övergivit för längesedan, och att systemet kan hållas helt uppdaterat. Jag har till exempel en fyrkärnig Intel Core i7 med dubbla ssd:er och 16 GB minne från 2011 som Apple har "övergivit" sedan ett par år. Men där rullar Linux (och för den delen Windows 10) och inspelningsprogram på helt fantastiskt.

  Link to comment
  Share on other sites
  1 hour ago, pop53 said:

  Harrison Mixbus finns ju också 

  Det är väl en variant av ardour, eller har i alla fall varit en gång i tiden.

  Edited by pme
  Link to comment
  Share on other sites

  Hmm,  som pop53 tidigare skrev, Harrison Mixbus  samt Mixbus 32c finns ju och har funnits ett bra tag nu. Även om eventuell ursprung kan härledas (Typ Rolands program), så lever numera Harrison Mixbus ett eget liv med en egen identitet som kanske skiljer sig från alla de övriga programmen på listan, utom LUNA kanske, då hela Mixbus 32c ljuddel / mixer är en ljudemulering av deras egna analoga mixerbord, 32c samt inbyggd Tape saturation på bussar.
  Denna har kanske ett mer "analogt" flöde med 32c mixerbord som förebild men även en kompressor lätt åtkomlig på varje kanal.
  Så LUNAS "nya" koncept med "analog" signal flöde och "analog" summering , har redan Mixbus haft i flera år. Detta har uppmärksammats av en del som väljer att mixa / summera i Harrison Mixbus 32c för att dessa tycker / upplever att deras material låter bättre. 
  Det ska tydligen finnas en Patch / funktion som gör att du kan "ta in" Harrison i ditt mixflöde som en analog summering i PT. 
  Så jag kan nog tycka att det är tråkigt att man förbiser en sådan tung tillverkare i ljudhantering både analogt samt digitalt, när de har ett program som även sticker ut lite i användande,
  Mixbus 32c passar inte alla, men det gör väl inget program. Alla har väl en liten del som gör att de skiner lite extra!?? Jag har inte så lång erfarenhet av Mixbus 32c, men personligen tycker jag att det är mer "Rock n Roll" och tänk som en klassisk analog studio, fast med möjlighet till moderna ljudverktyg / pluggar för skulptering av ljudet. Men jag har mycket kvar att lära mig, typ 90%  :-) 

  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • lathund_puff_spalt.jpg
  Nu på studio.se:
  Lathund för låtskrivare (e-bok)

  Eva Hillereds låtskrivarbibel är släppt i ny upplaga och vi är enormt glada över att ha den som e-bok i vår butik, där du också kan läsa mer om den.

  Läs mer >

 • Similar Content

  • By Ali_81
   Hej,
   Jag vill skaffa Cubase pro 11. Går det att köpa det begagnat? Är nybörjare och tycker att det är lite dyrt att skaffa.
   Sedan undrar jag hur man kan lära sig programmet? Finns det kurser/ videos?
    
   Mvh
  • By Studio
   HAMBURG, Germany — Steinberg today announced the forthcoming release of Cubasis 3.2, the latest update of the award-winning music production app. Redeveloped from the ground up, Cubasis 3 has evolved into a full-fledged DAW that offers universal app support for the iPad, iPhone and Android devices.
   Waves exclusive plug-ins
   After the successful collaboration between Steinberg and Waves a few years ago, the leading manufacturer of award-winning effects processors returns to the inspiring world of Cubasis with their highly acclaimed Waves Tune Real-Time and H-Delay Hybrid Delay plug- ins, available exclusively through in-app purchase on iOS. Tune Real-Time provides instant and automatic, natural-sounding vocal pitch correction, while H-Delay Hybrid Delay offers slap-back echo, ping-pong delay and tempo-sync with modulation. H-Delay Hybrid Delay is newly available in the Waves Plug-in Bundle IAP and is a free update for existing users.
   Mick Olesh, Waves EVP of Sales & Marketing, comments, “We are delighted to support Steinberg, providing iPad and iPhone users with Cubasis, two additional Waves plug-ins, enabling their users access to these unique studio-quality mixing tools. With these tools being iOS-compatible, Cubasis users can now upgrade their tracks, enhance their creativity and achieve a professional sound-standard. Waves’ availability for iOS is in line with our belief in open platforms, which correlates with our persistent objective to faithfully serve all users, regardless of hosts, pro audio field or genres.”
   Amazing additions to Cubasis 3
   Cubasis extends usability by adding keyboard and mouse support, allowing users to expedite their workflow with keyboard shortcuts to record, play, navigate, edit and other popular Cubase shortcuts.
   Under iOS, Cubasis goes one step further to ensure maximum performance and stability. Audio Unit implementation has been enhanced to run simultaneously more third-party AU instruments and effects plug-ins than ever before. Newly introduced multicore rendering support allows Cubasis to utilize the full potential of newer devices.
   Alongside the great new features, Cubasis 3.2 includes many user-requested improvements and fixes throughout the iOS and Android versions of the application.
   Marketing Manager Lars Slowak comments: “We are delighted to partner up with our friends at Waves once again, and that they have agreed to provide exclusive plug-ins through in- app purchase to Cubasis. Plus, we’ve listened closely to our customers, making many small refinements and fixes that I’m sure will find great appeal.”

   Availability and pricing
   Cubasis 3.2 will be available from December 21, 2020. through the App Store and Google Play Store. The update is free for Cubasis 3 customers, available for download for 54.99 euros including German VAT.
   Special offers with 30% off Cubasis 3.2 and 50% off selected in-app purchases will be available from December 21, 2020, until January 11, 2021.
   Latest feature additions
   Waves meets Cubasis: Waves Tune Real-Time IAP and Waves H-Delay Hybrid Delay [iOS] Keyboard shortcut and mouse support [iOS and Android] Multicore rendering and improved Audio Unit performance [iOS] 45+ improvements in total on both platforms [iOS and Android] Read more here
   YouTube channel
  • By Studio
   “Once you have loaded the online assets into the Studio you can go offline and continue working” states Bil Bryant of Amped Studio.  “If you lose internet connection you can still work with your arrangement and save, this alleviates a big fear with making music online”, continues Bryant.
   Amped Studio also released three free guitar amp simulators in their WAM plugin format. Clean Machine, Metal Machine and Distortion Machine were developed by Michel Buffa and his team at SATT Sud Est, a French University.
   Now you can rock out on or offline! Amped Studio is a major web audio innovator with VST Remote, the WAM plugin format, pitch and beat detection and all the basic DAW functions in the cloud.
   c
   Read more here
  • By Studio
   HAMBURG, Germany — First revealed in November, Steinberg today announces the immediate availability of its much-anticipated premium media production system, Nuendo 11.
   At the heart of Nuendo is two decades of technological advancements, which make it the outstanding DAW it is today. At the turn of the millennium, the first version introduced native technologies with peerless audio and surround sound tools to the pro audio industry. Now, Nuendo is at the heart of countless audio production facilities, delivering dedicated workflows and features to professionals around the world.
   Today’s gold standard
   Nuendo 11 delivers new and enhanced features, including dedicated tools for Dolby Atmos and Netflix productions along with new design tools and exclusive content. A major update on this scale confirms Steinberg’s commitment to keep advancing Nuendo’s status as the gold standard for professional audio production.
   ADM authoring for Dolby Atmos is one of the highlights included in Nuendo 11. With this module and its integrated Renderer for Dolby Atmos, content can easily be created according to Dolby Atmos specifications, allowing producers to work within Nuendo while eliminating the need for further software or external hardware.
   Senior Product Manager, Content Creation, at Dolby Laboratories, Jordan Glasgow commented: “Nuendo 11 is a huge step forward for Dolby Atmos content creation. Having all this functionality inside of Nuendo really streamlines the workflow, as you no longer need to toggle between applications or wait for your final output file to print in real time. I think this release is definitely going to make a lot of Dolby Atmos content creators very happy.”
   Nuendo now includes an entire metering plug-in suite with SuperVision. Providing more than 20 different display modules for level metering, loudness measurement and analysis, SuperVision is extremely flexible and offers customizable settings and layouts for up to nine module slots.
   More metering options are integrated with the Netflix Loudness Meter and Intelligibility Meter. To ensure consistency of content production, the Netflix Loudness Meter in Nuendo 11 is calibrated to the official Sound Mix Specifications and Best Practices, measuring the dialog-gated loudness as required by Netflix. Based on algorithms developed by the Oldenburg branch of the Fraunhofer IDMT in Germany, the new AI-powered Intelligibility Meter indicates in real time the effort of the listener to understand speech in the mix.
   Job Queues is a tremendous time-saver, allowing engineers to enter up to 20 different tasks in a list. This means that stems are individually exported together with all the settings available in the Export Audio Mixdown dialog, but the tasks are processed in one single action.
   Nuendo 11 also adds many enhancements to its sound design tools. The MultiTap Delay now supports up to 7.1 surround sound. Frequency 2 offers dynamic EQ, with the filter nodes of the eight available bands responding to the input signal and also offering independent side-chaining. The new Multiband Imager places up to four bands in different locations within the stereo image. The new Squasher compresses the input signal in up to three bands, with an individual gate, saturation effect and independent side-chaining. The enhanced Sampler Track now slices samples and includes two global LFOs.
   SpectraLayers One is a simplified version of the acclaimed spectral editing software SpectraLayers Pro 7. SpectraLayers One offers a spectrogram view of the audio tracks in Nuendo, including selection, editing and display tools that allow intricate editing to improve dialog and location audio.
   VST Connect SE 5, the remote recording plug-in already included in Nuendo, now supports HiDPI and offers a redesigned interface with scalable window.
   Nuendo 11 also has several new tools for musicians. The Scale Assistant lets users set the scale of the music, which is then adjusted accordingly within the newly enhanced Key Editor, which now displays Global Tracks. Along with other improvements, the Score Editor includes Note Length and Velocity Overlays to edit notes, the new Property tab for easy access to notation settings and support for Dorico’s beautiful Bravura and Petaluma fonts.
   Nuendo 11 - SpectraLayers One.
   Nuendo 11 provides many additional workflow and performance enhancements, including:
   ARA improvements Variable DPI on Windows 10 computers Optimized GUI on macOS computers Extended Eucon integration Marker lines for an improved display of marker events Further refinements to continue to facilitate working with Nuendo Rounding out the extended feature set, Nuendo 11 comes with a wealth of new sound content: over 750 game sound effects by Soundbits, six loop and sound sets, more than 200 plug-in and track presets, and the seamless integration with the Soundly cloud library of sound effects, allowing users to tap into a variety of premium sounds.
   Steinberg’s Marketing Manager for Nuendo, Luis Dongo, commented: “We’re delighted to be launching Nuendo 11 during its twentieth anniversary year. It’s a major update and it has a lot to offer. Offering the ability to create content for Dolby Atmos, Netflix approved loudness metering, studio-grade instruments as well as the many other additions and improvements, Version 11 is a giant leap forward that provides new opportunities for producers and engineers working on commercial audio productions.”
   Tonik Studios Hamburg - Atmos Studio.
   Availability and pricing
   Nuendo 11 is available from resellers and through the Steinberg Online Shop. The suggested retail price for the boxed version of Nuendo 11 is 999 euros; download only is available for 977 euros.
   Please note that download orders are exclusive of USB-eLicensers and that all prices include German VAT.
   Various downloadable updates and upgrades, crossgrades, and education versions are exclusively available through the Steinberg Online Shop.
   Customers who have activated Nuendo 10 or earlier versions since November 11, 2020, are eligible for a free, downloadable grace period update to the latest version.
    New features
   Dolby Atmos production workflow for authoring content to Dolby Atmos specifications within Nuendo SuperVision metering plug-in suite with customizable settings for the most accurate view of your sound Netflix Loudness Meter for ensuring your streamed content is compliant to Netflix specifications Intelligibility Meter for making sure dialog is both audible and intelligible to the listener Job Queues for queueing multiple jobs with different export requirements and processing all at once Sound design tools and content for creating enhanced sonic experiences in any genre Soundly Cloud Services support for sending files from Soundly into Nuendo 11 SpectraLayers One for surgically editing sound in the spectral domain Sampler Track including slicing, LFOs and legato glide Scale Assistant allows you to follow, quantize and play live to a set scale Advanced Key Editor for creating perfect pitch bends and more Global Tracks lets you stay in sync more easily Frequency 2 is an amazingly precise dynamic EQ for better mixing Imager for placing up to four bands of different frequencies in independent locations in the stereo field Squasher lets you improve leads, tame bass and enhance reverb Score Editor featuring new workflow improvements and beautiful new fonts New samples including six fresh, exclusive sound and loop sets Enhanced workflow and performance including ARA improvements, variable DPI for Windows and Marker Lines VST Connect SE 5 for remote recording over the Internet Eucon integration for compatibility with the newest Avid consoles DOP Pin Process for a smoother workflow Apple Metal Acceleration for maximum performance by communicating directly with the GPU New Track pictures for visually identifying different track types OSC Renderer for the creation and mix of object-based content using the OSC network protocol Various workflow and user interface improvements Product page here
   YouTube channel here
  • By Björn Olsberg
   Nu haglar årets erbjudanden inför Black Friday in. I den här tråden samlar vi det mesta och bästa av erbjudanden till studion, musikdatorn eller instrumentsamlingen. Här är en del av det som har kommit in till oss i form av pressmeddelanden.
   Jag och Andreas Hedberg lägger till erbjudanden successivt, men fyll gärna på listan med inlägg längre ner om det är något du saknar.
   Antares pluggar, 50 USD rabatt: https://www.antarestech.com/black-friday/ Apogee FX Plugins, 50 % rabatt. https://apogeedigital.com/apogee-black-friday-2020 Arturia. Upp till 50 % på deras flaggskeppsprodukter. https://www.arturia.com/black-friday-20 EastWest. 50% rabatt på ComposerCloud Plus.  Emusic. Hundratals produkter till kraftigt rabatterade priser. https://www.emusic.se/se/BlackFriday-2020 IK Multimedia. Upp till 50 % rabatt. https://www.ikmultimedia.com/news/?id=holideals2020pt2 Izotope. Specialerbjudanden från 29 USD. https://www.izotope.com/en/shop/deals.html Line 6. 30 % rabatt. https://shop.line6.com/software/ Native Instruments. Upp till 50 procent rabatt. https://www.native-instruments.com/en/catalog/cyber-season-2020/ Korg. Upp till 50 % på deras mjukvaror. https://www.korg.com/se/news/2020/1119/ PreSonus. 30% på deras Studio One. https://www.presonus.com Toontrack. Upp till 78 % rabatt. https://www.toontrack.com/black-friday/ Softube. Har flera erbjudanden inför Black Friday, Cyber Monday mm. Håll koll på https://www.softube.com/black-november Steinberg: 50 % rabatt på flera av deras produkter. https://new.steinberg.net/promotion/cyber-deals/ Universal Audio. Flera av deras pluggar är rabatterade upp till 60 %. https://www.uaudio.com/uad-plugins/on-sale.html Waves Audio. Från 60% rabatt på alla pluggar och bundles samt även gratis pluggar. XLN Audio. Stort antal av deras mjukvaror är kraftigt rabatterade. https://www.xlnaudio.com/products
 • Utvalda blogginlägg

 • Veckans populäraste ämnen

 • Utvalda pressmeddelanden

 • live_puff.jpg
  Nu på studio.se:
  Bästa liveljudet för sång och elbas

  Två böcker av Studios mångårige medarbetare Hans Nicklassons finns nu till försäljning i vår butik.

  Till butiken >

×
×
 • Create New...