Jump to content

 • De 20 bästa programmen för musikproduktion

  Behöver du välja inspelningsprogram/DAW? Vi har gjort en guide över de viktigaste på marknaden – både nya och sådana som har funnits en tid. För både Windows, Mac, Linux och iOS/Android. Och några helt webbaserade.

  Hasse Nilsson

  2112097492_15DAWsingangsbild_red.jpg.e60cb22cd16ea71b37ca6a0ec329d187_red.jpg.18039c8512d618b965a48f809bf3858a.jpg

  Att välja vilket inspelningsprogram du ska använda när du producerar din musik är inte busenkelt. Det beror delvis på vilken typ av musik du gör eller om jobbar med flera olika musikstilar. Idag har i stort sett alla inspelningsprogram (eller DAW) obegränsat med inspelningskanaler. Istället är det datorn och dess kapacitet som sätter gränsen. Det är även standard att ett bra musikprogram läser pluggar (effekter och instrument) från andra tillverkare än den som producerat programmet. Vi har gjort vårt bästa för att på ett kortfattat och lättbegripligt sätt hjälpa dig att sålla i det digra utbudet. Alternativen presenterar vi i bokstavsordning och därmed utan inbördes rangordning, och vi har även utgått från varje tillverkares fullstora programpaket.

  Ardour 

  Ardour.thumb.png.ca57fd8186b68dc5aaf9b7779cb6c92a.png

  Ett projekt som baseras på öppet källkod och som utvecklas gemensamt av att stort antal programmerare runt hela planeten. Med tiden har Ardour blivit ett fullstort paket med medföljande pluggar och stöd för pluggformaten audio units, vst och lv2. Programmet erbjuder, som är brukligt i sådana här projekt, stor frihet för användaren att själv konfigurera funktioner, utseende och tekniska attribut. Den entusiastiska användarbasen borgar för omfattande support-resurser. Bra stöd för ljudläggning av digital video. 

  Tillverkare: Ardour (ardour.org)
  Operativsystem: macOS, Windows och Linux
  Pris: Gratis
  Kommentar: Oslagbart pris och programmet är mångsidigt och modulärt. Möjligen för avancerat för nybörjare.

  Bitwig

  Bitwig.thumb.png.3b23098ed3a44678cac6691f792bf145.png

  Startades ursprungligen av avhoppare från Ableton vilket märks på vissa likheter mellan programmen. Bitwig kan sägas vara ett av de mer moderna inspelningsprogrammen. De senaste möjligheterna med den matrisbaserade moduleringsvyn är mycket spännande, men givetvis går det utmärkt att använda Bitwig som ett vanligt inspelningsprogram utan krusiduller. Bra medföljande ljud-, -effekt och instrumentinnehåll. Ett fullgott alternativ till de mer etablerare lösningarna.

  Tillverkare: Bitwig (www.bitwig.com)
  Operativsystem: macOS, Windows och Linux
  Pris: Cirka 4 100 kr. Instegsversionen kostar 1 075 kronor.
  Kommentar: Modernt gränssnitt med avancerade möjligheter. Slagsida åt elektronisk musikproduktion.

  Cakewalk

  Cakewalk.thumb.png.ca36207ffb654502444bee7a81ef08cd.png

  Köptes loss från då krisande Gibson när produkten egentligen var tänkt att gå i graven efter över 30 år (!) som mångas favorit. Nu lever det vidare tack vare Bandlab och är dessutom kostnadsfritt. Arbetsflödet och stödet för pluggar är uppdaterat och vi gillar även möjligheten att dela en låt direkt från programmet till Youtube, Soundcloud, Facebook med flera. En riktigt bra digital arbetsstation som även fått med sig underliggande teknik från det nedlagda programmet Sonar.

  Tillverkare: Bandlab (www.bandlab.com)
  Operativsystem: Windows
  Pris: Gratis
  Kommentar: Oslagbart pris, och snyggt gränssnitt. Endast för Windows. Kunde haft mer medföljande instrument och effekter.

  Cubase

  Cubase_red.thumb.jpg.1290b838e2c3111e50f77b9ff2d9a482.jpg

  En av marknadens giganter vars första version släpptes redan 1989. Mycket mångsidigt och klarar allt från enkla dansmusikmixar till omfattande filmljudsproduktion. Medföljande pluggar och effekter är i toppklass. Det nya arbetsflödet som kom med version 10 är en klar förbättring, inklusive nya möjligheter att bearbeta inspelat ljud. Cubase går inte att bortse ifrån om du vill ha ett traditionellt inspelningsprogram som utvecklats till det bättre under lång tid. En klassiker, säkert i många år till. En flitig användare är filmkompositören Hans Zimmer.

  Tillverkare: Steinberg (www.steinberg.net)
  Operativsystem: macOS, Windows och iOS
  Pris: Cirka 5 565 kronor. Finns i två instegsversioner för 3 175 kronor resp. 995 kronor. Cubasis för iOS kostar 595 kronor.  
  Kommentar: Marknadsledande musikproduktionslösning med bra medföljande innehåll. Traditionell design.

  Digital Performer

  1407304810_DigitalPerformer_red.thumb.jpg.09ee4d8da8b73fa505f2e02b589b86b7.jpg

  Tillverkaren släppte ett av de första musikprogrammen till Mac 1984. Den här gamla trotjänaren har emellertid ryckt upp sig rejält och nyheterna bär tydlig inspiration från Ableton Live, komplett med tidsträckning (från Zynaptiq), loopfunktioner och midi-klipp. Godkänt utbud av medföljande instrument och effekter. Genomgående ett bra inspelningsprogram som håller stilen och samtidigt utvecklas med moderna finesser.

  Tillverkare: MOTU (motu.com)
  Operativsystem: macOS och Windows
  Pris: 1 890 kronor
  Kommentar: Hyggligt pris och bra finesser. Mycket likt Ableton Live.

  FL Studio

  1869654314_FLStudio_red.thumb.jpg.e49357f95f38359787a9f4b83fb08fed.jpg

  I takt med populärmusikstilen EDM:s framgångar för några år sedan ökade användandet av FL Studio markant. Avicii var en av dem som använde FL Studio flitigt. Det lär även vara många unga producenters förstahandsval. Med gratis uppdateringar på livstid och delad licens på Windows och Mac är programmet attraktivt inför framtiden. Eftersom företaget lägger till smarta funktioner kontinuerligt är det hög tid att ta bort den leksaksstämpel som FL Studio har haft sedan det kallades för Fruity Loops. Framförallt är det sekvensbaserade komponerandet suveränt för modern dansmusik. Helt godkända medföljande effekter och instrument.  

  Tillverkare: Image-Line (www.image-line.com)
  Operativsystem: macOS, Windows, iOS och Android
  Pris: 7 800 kronor. Finns i flera olika instegsversioner ned till 860 kronor. FL Studio Mobile kostar 169 kronor för iOS och 130 kronor för Android.
  Kommentar: Snabbjobbat och hyfsat lätt att lära sig. Bra stöd för olika plattformar, dock lite kostsamt i den största versionen.

  Garageband

  Garageband.png.e82f73661f504d871026db76ee737d69.png

  Apples enklare app växte ur sin kostym för flera år sedan. Idag går det att göra väldigt mycket i Garageband om du bara letar lite bland funktionerna. I övrigt är inspelningsprogrammet fortfarande ypperligt att komma igång med som nybakad musikmakare med ett genomgående fokus på att skapa musik snarare än bearbeta ljud. Ett extra plus är att versionerna för både dator och mobiltelefon/surfplatta är hyfsat kompatibla och att projekt skapade i Garageband dessutom kan öppnas i storasyskonet Logic Pro X.

  Tillverkare: Apple (www.apple.com)
  Operativsystem: macOS och iOS
  Pris: Gratis
  Kommentar: Oslagbart pris. Lättjobbat och logiskt. Endast för Mac.

  Live

  Live_red.thumb.jpg.bf0bc7fa57ffb31c60a0bc1902599ae3.jpg

  Via dj-scenen och vidare som electronica-producenternas favorit är idag Ableton Live många producentproffs förstaval. Programmets styrka är att det både går att använda som ett verktyg för improvisation och strukturerat komponerande samtidigt. Tillverkaren Ableton har även utvecklat flera instrument, effekter och redigeringsfunktioner som de, i alla fall en stund, varit ensamma om. För mer avancerat användande ger tillägget Max For Live (M4L) nästan obegränsade möjligheter att manipulera både ljud och midi i realtid. Spännande bibliotek med effekt och instrument medföljer.

  Tillverkare: Ableton (www.ableton.com)
  Operativsystem: macOS och Windows
  Pris: Cirka 4 490 kronor. Finns i två instegsversioner för 3 375 kronor resp. 855 kronor. 
  Kommentar: Den fullstora versionen har enorma möjligheter, och detta verktyg är i utveckligens framkant. För vissas behov kan det vara lite väl avancerat.

  Logic Pro X

  996523633_LogicProX_red.thumb.jpg.c7b5c90178c884c8ad34f9a6c7c5df79.jpg

  Standard i många musikstudior och med ett arbetsflöde som inte ändrats nämnvärt på nästan tio år. Men i stadig takt läggs nya funktioner och finesser till så att programmet inte blir omkört av konkurrenterna. Även om tredjepartspluggar kan ge Logic finesser för att lira live och jamma, är programmets tonvikt och bas det linjära sångbaserade musikskapandet. Mycket generöst ljud-, effekt- och instrumentbibliotek gör att det går att spela in, mixa och mastra i Logic utan några kostsamma plugginköp, om du vill. Stabilt och med gratis uppdateringar.

  Tillverkare: Apple (www.apple.com/logic-pro)
  Operativsystem: macOS
  Pris: Cirka 2 395 kronor
  Kommentar: Prisvärt, och med ett stort utbud av medföljande möjligheter. Väldigt allround. Endast för Mac och stöder inte vst-standarden. Rätt tuffa systemkrav.

  Mixcraft

  Mixcraft.thumb.png.de0e0da47ece014086058b3e61cb5d28.png

  Brukar presenteras som ett Garageband för Windows och det är inte så illa beskrivet. Dock har programmet de senaste åren begåvats med allt fler funktioner och är idag de facto ett fullstort inspelningsprogram. Dessutom till ett bra pris. Bland de mer avancerade tillämpningarna finner du automatseringsverktyg och möjligheten att konvertera ljud till midi med ett enda klick. Mixcraft är ett i onödan förbisett program som du kan överväga om du kör Windows.

  Tillverkare: Accoustica (acoustica.com)
  Operativsystem: Windows
  Pris: Cirka 1 435 kronor. Finns som instegsversion för 725 kronor.
  Kommentar: Bra pris, och godkänt medföljande innehåll. Endast för Windows, och kanske inte snyggaste gränssnittet.

  Pro Tools

  1655207383_ProTools_red.thumb.jpg.88caa984a993e28e94d8d0cd11005f4f.jpg

  De yrkesverksamma ljudteknikernas och proffsmixarnas standardval sedan 1989. Och det är just ljudredigering som är Pro Tools paradnummer. Med tanke på hur komplicerade många inspelningsprogram på marknaden är, så är Pro Tools inget dåligt val heller i en hemstudio. Programmet kräver viss instudering som dock betalar av sig i form av mästerlig kontroll över inspelning och bearbetning. Att behärska de kraftfulla och precisa reglagen kräver vanligtvis memorering av kortkommandon. Tillverkaren har en egen pluggstandard (aax).

  Tillverkare: Avid (www.avid.com/pro-tools)
  Operativsystem: macOS och Windows
  Pris: 5 390 kronor. Finns även som prenumeration från 350 kronor per år.
  Kommentar: Mäktiga redigeringsfunktioner och bra medföljande innehåll. Programmet har en viss inlärningskurva, och är ganska kostsamt.

  Reaper

  Reaper_red.thumb.jpg.6389fca1410ad8e1bd2d6e3be48f2404.jpg

  När det gäller kul-för-kosingen-faktor är det få som klår Reaper. Förutom gratisprogrammen, förstås. Programmet är producerat för att ta så liten plats som möjligt både när det gäller lagring och arbetsminne. Med andra ord är det nog tänkt att du ska vilja köpa till pluggar från tredje part. Det finns till och med specialfunktioner just för dessa. Reaper utvecklas i en mycket rask takt, ofta med uppdateringar flera gånger i månaden. I likhet med Ardour finns det intressanta möjligheter för anpassning av Reaper efter eget huvud. Som inspelningsprogram betraktat är det kraftfullt med tanke på det låga priset.

  Tillverkare: Cockos (www.reaper.fm)
  Operativsystem: macOS, Windows och Linux
  Pris: 580 kronor
  Kommentar: Låg belastning på datorn, och intressanta finesser. Kan eventuellt verka plåttrigt för den ovane, och har inte omfattande medföljande innehåll.

  Reason

  Reason_red.thumb.jpg.29e184425622c4f8459b664bc9e140e1.jpg

  I mångas tycke det mest pedagogiska av de ledande inspelningsprogrammen eftersom det i stora delar efterliknar studio i verkliga livet. Mycket bra medföljande ljudbibliotek, effekter och instrument. Hanteringen av loopar är bäst i klassen. Sedan slutet av 2019 kan du dessutom använda Reason som en plugg i andra program vilket ökar både valfriheten och kreativiteten. Reasons bredd, samtidigt som det successivt introduceras nyskapande verktyg, gör att programmet ser ut att kunna ligga på topp i bra många år till.

  Tillverkare: Reason Studios (www.reasonstudios.com)
  Operativsystem: macOS, Window och iOS
  Pris: Cirka 5 775 kronor. Finns i två instegsversioner för 3 845 kronor resp. 955 kronor. iOS-versionen, Reason Compact, är gratis, men har köp-inuti-app.
  Kommentar: Snyggt, mångsidigt och kreativt – extra plus för Reason-som-plugg.

  Studio One

  1878295129_StudioOne_red.thumb.jpg.9e7d7b0b7ceea888b9896fe2d469ece1.jpg

  Snabbjobbat arbetsflöde med mycket dra-och-släpp istället för kortkommandon och massvis med menyer. Tillverkaren Presonus har valt att presentera alla funktioner i ett fönster varför du först bör testa om detta passar din skärmstorlek. Bra redigering av ljud och midi med separata verktyg för trummor, ackord och polyfoniska ljud som extra utropstecken. Verktygen för samplingar och loopar är ett kreativa och kvicka att laborera med. Ett mycket allsidigt program som även bjuder på en och annan specialare som inget annat program klarar.

  Tillverkare: Presonus (www.presonus.com)
  Operativsystem: macOS och Windows
  Pris: Cirka 4 970 kronor. Finns i två instegsversioner för 1 240 kronor resp. gratis.
  Kommentar: Både traditionellt och modern på samma gång. Spännande hantering av samplingar och ljudfiler, men det kan bli mycket som pågår huvudfönstret.

  Zenbeats

  Zenbeats_red.thumb.jpg.ebda5fcebc8363888822d19eb18ec527.jpg

  Hårdvarugiganten Roland, som under några år hade Cakewalk Sonar, har rullat ut ett nytt inspelningskoncept lite i skymundan. Dessutom finns det för både datorer och handhållna apparater. Här ligger fokus på att göra musikskapande så enkelt och lättjobbat som möjligt. Många av de klassiska Roland-ljuden finns självklart med och det är uppfriskande med sammanhållet grepp som tydligtvis är utvecklat med lika mycket tonvikt på mobilt som stationärt musicerande. Gränssnitten är moderna och det går fort att komma igång och göra låtar. Zenbeats är gratis med sedan låser du upp ljud och annat innehåll med köp inuti app. 

  Tillverkare: Roland (www.roland.com)
  Operativsystem: macOS, Windows, iOS och Android
  Pris: Cirka 1 445 kronor. Finns i två instegsversioner för 480 kronor resp. gratis att testa. Mobilversionerna är gratis men har köp-innehåll-inuti-app.
  Kommentar: Bra initiativ som har framtiden för sig – Roland är alltid Roland. Slagsida åt beat-producerande.

  Inspelningsprogram på webben
  Vill du skapa musik var du än är och med minimala systemkrav kan webbaserade program vara intressanta alternativ. Framförallt har musikprogrammen på webben blivit mycket vanliga i undervisningen i högstadier och gymnasier. De tre mest intressanta är faktiskt framtagna i Sverige. När de gäller funktionalitet ligger de i närheten, eller tangerar, instegsprodukter som Garageband och Mixcraft.

  Amped Studio

  297726402_AmpedStudio.thumb.png.a2dd67ee0f531d3d76389b13812f0b2e.png

  Utmärkt webbaserat musikskaparprogram som har den rätta looken och de rätta funktionerna. Prisvärt, och det finns även extra innehåll att köpa till om du vill det. Lätt att komma igång med.

  Tillverkare: AmpTrack Technologies AB (ampedstudio.com)
  Pris: Gratis att testa. Prenumeration kostar 49 kronor i månaden.

  Soundtrap

  Soundtrap.thumb.png.b0ba2cc9ae732dc0e816999d73443b0e.png

  Rent och snyggt gränssnitt. Lyhört och modernt urval av innehåll och instrument. Har ett par specialare på lager som exempelvis auto-tune.

  Tillverkare: Soundtrap (www.soundtrap.com)
  Pris: Gratis att testa. Prenumeration kostar mellan cirka 105 och 193 kronor i månaden.

  Soundation

  Soundation.thumb.png.83604731ebb1cbf59c8160f898ee1ca4.png

  Mycket kompetent inspelningsprogram med stora mängder innehåll. Bra fokus på forum, nätgemenskap och delning. Tekniskt samarbete med Google. I ett pressmeddelande från 2020-03-25 meddelar de: Under rådande tider då många musikstudenter världen över behöver hantera sina studier hemifrån på grund av corona-restriktioner, erbjuder nu den onlinebaserade musikstudion Soundation gratis premiumabonnemang till alla skolor fram till 30 juni. Läs mer på https://soundation.com/station/soundation-education

  Tillverkare: Soundation (soundation.com)
  Pris: Gratis att testa. Prenumeration kostar mellan cirka 24 och 83 kronor i månaden

  Bubblare – kommande produkter att hålla koll på

  Luna

  863592794_UniversalAudioLuna_red.thumb.jpg.45530b1e8db5711aa9552cece6fb2819.jpg

  Universal Audio släpper ett nytt inspelningsprogram under våren som lovar mycket gott. Enligt förhandsinformationen måste du dock äga hårdvara från företaget för att kunna använda det.

  Tillverkare: Universal Audio (www.uaudio.com/luna)
  Pris: Gratis

  Music Tribe
  Den omtalade Uli Behringer har i ett inlägg på Facebook meddelat att företaget är i färd att utveckla ett eget inspelningsprogram. När det släpps och vilken inriktning Music Tribe kommer att ha är i skrivande stund oklart.

  Tillverkare: Behringer (www.behringer.com)
  Pris: Gratis


  User Feedback

  Recommended Comments

  Kul att se att Linux börjar ta sig in på marknaden. Men det är inga av de "gamla" som har vågar ta steget ännu.  Om alla pluggar fungerade på linux så hade jag nog hoppat på bitwig nu.

  Link to comment
  Share on other sites

  Håller med! Uppskattar dessutom att Linux fungerar på gamla datorer som mjukvarugiganterna har övergivit för längesedan, och att systemet kan hållas helt uppdaterat. Jag har till exempel en fyrkärnig Intel Core i7 med dubbla ssd:er och 16 GB minne från 2011 som Apple har "övergivit" sedan ett par år. Men där rullar Linux (och för den delen Windows 10) och inspelningsprogram på helt fantastiskt.

  Link to comment
  Share on other sites

  1 hour ago, pop53 said:

  Harrison Mixbus finns ju också 

  Det är väl en variant av ardour, eller har i alla fall varit en gång i tiden.

  Edited by pme
  Link to comment
  Share on other sites

  Hmm,  som pop53 tidigare skrev, Harrison Mixbus  samt Mixbus 32c finns ju och har funnits ett bra tag nu. Även om eventuell ursprung kan härledas (Typ Rolands program), så lever numera Harrison Mixbus ett eget liv med en egen identitet som kanske skiljer sig från alla de övriga programmen på listan, utom LUNA kanske, då hela Mixbus 32c ljuddel / mixer är en ljudemulering av deras egna analoga mixerbord, 32c samt inbyggd Tape saturation på bussar.
  Denna har kanske ett mer "analogt" flöde med 32c mixerbord som förebild men även en kompressor lätt åtkomlig på varje kanal.
  Så LUNAS "nya" koncept med "analog" signal flöde och "analog" summering , har redan Mixbus haft i flera år. Detta har uppmärksammats av en del som väljer att mixa / summera i Harrison Mixbus 32c för att dessa tycker / upplever att deras material låter bättre. 
  Det ska tydligen finnas en Patch / funktion som gör att du kan "ta in" Harrison i ditt mixflöde som en analog summering i PT. 
  Så jag kan nog tycka att det är tråkigt att man förbiser en sådan tung tillverkare i ljudhantering både analogt samt digitalt, när de har ett program som även sticker ut lite i användande,
  Mixbus 32c passar inte alla, men det gör väl inget program. Alla har väl en liten del som gör att de skiner lite extra!?? Jag har inte så lång erfarenhet av Mixbus 32c, men personligen tycker jag att det är mer "Rock n Roll" och tänk som en klassisk analog studio, fast med möjlighet till moderna ljudverktyg / pluggar för skulptering av ljudet. Men jag har mycket kvar att lära mig, typ 90%  :-) 

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...