Jump to content
Annons
  • 8 sätt att skapa musik tillsammans på nätet

    Om det kliar i fingrarna efter att få göra musik med andra trots karantäntider har vi listan med tjänster och appar som du kan testa.

    Hasse Nilsson

    Audiomovers

    audiomovers_listento.thumb.jpg.f302e593f16141dbcda39485c82bfd6b.jpg

    Vi dyker direkt in i en av de mer avancerade lösningarna på marknaden. Och då menar vi tekniken bakom. Inte avancerad som i svår att använda. Audiomover har en plugg kallad Listento och som du använder till att lyssna och spela in ljudspår från andras inspelningsprogram över nätet. Detta öppnar upp nära nog obegränsade möjligheter för musikaliska samarbeten på distans. Förutsett att de också har konto hos Audiomover och har installerat pluggen. Genom att mecka lite med latenstiden (fördröjningen) fungerar det godkänt om du har fast uppkoppling med minst 4 Mbit/s. Tänk på att du vill kanske kunna ha mer kräm i linan till videokonferens.

    Plattform: Windows och Mac
    Pluggformat: Au, aax och vst
    Pris: Cirka 40 kronor per vecka eller 99 kronor i månaden
    Länk: audiomovers.com
     

    Bandlab
    bandlab.png.62528278f1e6c6c964e8eeb5431b3ab0.png

    Ett av de tidigaste webbaserade inspelningsprogrammen som fortfarande håller stilen. Bandhub saluför även en serie med mycket kompakta ljudkort. Här handlar det om kollaborativt musicerande i form av delade dokument. Inspelningsprogrammet finns även för iOS och Android vilket kan bidra till spontanitet i projektet. Bandhub har många bra funktioner, inbyggd gratis tonhöjdskorrigering (typ Auto-Tune eller Melodyne) är kanske den finess som mest tilltalar de yngre förmågorna. Tjänsten sträcker sig över snittet av de webbaserade musikprogrammen genom att vara helt kostnadsfritt och erbjuda generösa lagringsutymmen.

    Plattform: iOS, Android och webb
    Pris: Gratis
    Länk: www.bandlab.com

    Blend

    blend_web.thumb.png.551d42b600aab6990c2914d695538d03.png
    Med draghjälp från såväl Moby och Erasure har Blend seglat upp som ett intressant alternativ för samarbete över nätet. Tjänsten går ut på att du antingen laddar upp tagningar via ett program på din dator alternativt via webbläsare, eller mixar i en molntjänst. Sedan kan du samarbeta med andra som du hittar genom att följa dem på välbekant sociala medier-manér. Det som skiljer Blend från många andra sajter är att du kan sälja din musik, eller enskilda spår. Då tar Blend en del av kakan. Eftersom Blend ska fungera smidigt med ditt inspelningsprogram så har tjänsten direkt stöd för de flesta sådana, men inte alla. Kolla listan på webbplatsen innan du sätter igång.

    Plattform: Window, Mac och webb
    Pris: Gratis att använda, för såld musik tar Blend 30 procent av intäkterna
    Länk: blend.io

    Endless FM

    endless_fm.thumb.jpg.26822906b345df77992c9e441c7f3ea9.jpg

    Bakom Endless FM står bland annat mjukvaruinnovatören och producenten Tim Exile. Här är jammandet satt i första ledet, vilket är ett uppfriskande initiativ bland alla tjänster som jobbar med icke-linjär produktionsteknik. Vi ska inte sticka under stol med att Endless FM har sin tyngdpunkt på modern urban populärmusik. Med andra ord är det mycket loopar som gäller. Gränssnittet är smart och funktionerna likaså. Särskilt den automatiska beat-synkningen. Däremot är Endless FM begränsad av att de i skrivande stund endast fungerar på Apples mobila apparater. Version för Android ska vara nära förestående. Det går även att förbeställa en dedikerad version för dator här.

    Plattform: iOS (Android, macOS och Windows kommer snart)
    Pris: Gratis, medan kommande pluggar och program kostar cirka 890 kronor
    Länk: endlesss.fm

    Kompoz Studio

    Kompoz_studio.thumb.jpg.f20e773f0d3152c7c4d4d9aea6fef6da.jpg

    Här är tjänsten för dig som saknar en eller flera bandmedlemmar eller vill sälja dina musikaliska färdigheter. I Kompoz skapar du ett ”gig” som ofta består av en demo som du vill att någon (eller några) bidrar med sina instrumentinsatser till. När du skapar ett gig så kan andra användare anmäla sitt intresse och du kan genom att kolla deras profiler och provlyssna hålla ett slags audition. Sedan bestämmer du dig för en musiker och rullar igång. En sak vi gillar med Kompoz är att tjänsten är mycket noga med rättigheter så att det inte uppstår något tjafs längre fram i tiden. Det är i regel den som skapar giget som äger rättigheterna.

    Plattform: Webb
    Pris: Från 50 kronor per gig och uppåt
    Länk: www.kompozstudio.com

    Ohm Studio

    2090249063_OhmStudio.jpg.900f10f49fa49458cd97024094aaaf98.jpg

    Ohm Force är banne oss en riktigt klassiker när det gäller pluggar för Windows och Mac. Här har utvecklarna gått åt ett annat håll och tagit fram ett fristående program med fullt fokus på samarbeten över internet. Definitionsmässigt klarar inte Ohm Studio samarbeten i realtid, men närapå, eftersom det som spelas in (midi eller ljud) omedelbart blir tillgängligt de andra som givits tillgång till projektet. Programmet stöder vst-pluggar på Mac och Windows, men inte Audio Units (Mac). En annan sak att hålla koll på är att om du jobbar med externa pluggar så måste även de du samarbetar med ha dem installerade för de ska kunna höra och förändra vad du gör.

    Plattform: Windows och Mac
    Pris: Gratis, men det finns premiumversioner för 390 kronor och uppåt
    Länk: www.ohmstudio.com

    Pro Collabs

    Procollab.jpg.bc2b099596d91985eda1efe2718efdf9.jpg

    Som namnet antyder är det här en tjänst som i första hand vänder sig till de som satsar rätt seriöst på sin musik. Pro Collabs har två ben. På det ena kan du som amatör (eller proffs) hyra in vokalister och instrumentalister för att spela på dina produktioner. På den andra sidan är det fritt fram för dig som vill sälja dina skills på den öppna marknaden. Det är inte bara att skapa en profil och logga in, som brukar vara det vanliga tillvägagångssättet. Nej, här måste du ha länkar till din musik eller soloprestationer som sedan kollas av livs levande människor innan du godkänns och släpps in. Bra funktioner överlag och vi gissar att exklusiviteten i medlemsförfarandet ökar attraktionskraften för Pro Collabs hos vissa, men inte alla.

    Plattform: Webb
    Pris: Gratis, och olika premiumtjänster finns mot betalning
    Länk: www.procollabs.com

    Soundation

    soundation.thumb.png.568712cbf08094ed03d90b979cb06f8d.png

    Svenska Soundation ligger i främsta ledet när det gäller webbaserade inspelningsprogram. Nu har man lanserat Collab Live, ny funktionalitet som företaget benämner ”som Google Docs, fast för musik”. Med andra ord kan du i realtid se och höra förändringar, inspelningar och midi-spår som dina medmusikanter gör. Du ser alltså de andras markörer röra sig på skärmen, vilket är en upplevelse i sig. Det finns inga begränsningar i hur många deltagare som kan labba med ett projekt samtidigt. Soundation har även ett stort bibliotek med instrument, loopar och effekter för själva musikproduktionen. Vi rekommenderar någon slags kommunikation via röst eller video ihop med Collab Live.

    Plattform: Webb
    Pris: Gratis för ett projekt och cirka 70 kronor i månaden för obegränsad tillgång
    Länk: soundation.com


    Två bonustips:

    Musiversal

    musiversal_upload.thumb.png.98e6cfc33b668c16208e589832ceb84e.png

    Den här tjänsten lägger vi som ett bonustips eftersom den har tagit paus på grund av den pågående pandemin. Men om du någon gång drömt om att få höra dina alster med backning av en stråkensemble eller en hel jäkla orkester, har Musiversal en smal men mycket intressant lösning. Kruxet är att den förutsätter att du kan skriva musik på partitur, eller känner någon som kan. Du levererar en pdf med arrangemanget plus en Pro Tools-fil med tempo. Sedan spelas ditt arr in av yrkesverksamma klassiska musiker och du får ljudfiler i retur. De resultat vi hör har låtit mycket bra. Musiversal förmedlar även kontakter mellan kompositörer och exempelvis filmbolag.

    Plattform: Webb
    Pris: Från cirka 5 500 kronor och uppåt
    Länk: www.musiversal.com

    Studio Mixakuten

    studio_mixakuten.thumb.png.39e4d61d23ccb676922afe23b1d26ca0.png

    Vill du ha konstruktiv feedback eller vill komma vidare med din mix ska du så klart inte missa Mixakuten här på studio.se. Tjänsten har en enkel bärande idé: du laddar kostnadsfritt upp en bit av låten som du behöver hjälp med, skriver lite kort om vad du önskar få hjälp med – i synnerhet vad du tycker saknas eller vad som inte känns rätt. Sedan kommenterar yrkesverksamma på din förfrågan och ger dig tips på hur du kan göra. När du har fått kommentar från proffset så kommer ämnet öppnas upp för andra, vilket gör att du kan få ännu fler tips – men Mixakuten utgör också en kunskapsbank för dig att bläddra bland andra låtar och kommentarer. Varje medlem kan i skrivande stund få hjälp på Mixakuten upp till två gånger.

    Plattform: Webb
    Pris: Gratis
    Länk: studio.se/mixakuten


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Glöm inte Zoom som är helt gratis och det finns tips på youtube hur man gör. Vad man använder spelar nog ingen roll så länge inte internet kan leverera samma hastigheter som i din dator så inga kommerciella låtar kommer nog att produceras över internet på länge ännu dessvärre.

    Men däremot så har Blackmagic Design släppt en liten switcher som ger tillgång till två line in stereo ingångar för obalanserad signal och fyra hdmi ingångar för kameror vilket skapar nya möjligheter att göra musik med video och även livesändningar på nätet till tex twitch.

    Link to comment
    Dela på andra sajter

    On 2020-04-30 at 07:17 sa Björn Olsberg:

    Broadcast-swichern som du pratar om är Blackmagic Design ATEM Mini och den är onekligen både genomtänkt riktigt intressant om man ska sända live.

    Jo jag har den och lite andra BMD grejor för video och det är bra grejor, jag har också den gamla modellen ATEM TVS. Man kan koppla ihop dom över HDMI eller SDI så man får 9 full hd kameror och båda enheterna kan man koppla ljudkort, preampar och eller en mixer till. Atem Minin kräver dock en obalanserad signal på line in ingångarna. Kort sagt det är en baggis att få in en massa kanaler både från mixers och DAWs och det har nog aldrig varit billigare att göra högkvalité video med ljud än nu. 

    Video industrin har inte samma prisutveckling på utrustning som audio sidan har haft ganska länge nu med fullt av bra billig utrustning. Men det är det billigaste man hittar av proffs och semi proffs läget om man inte ska köra med gaming grejor för capturing och streaming.

    Link to comment
    Dela på andra sajter



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...